Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius sakė, kad Vilnius ir Kopenhaga derins poziciją dėl „Nord Stream 2“ projekto.

„Mes derinsime mūsų argumentus ta prasme, kad tikrai padarytume įtaką, nes pozicija yra aiški, politinė nuostata yra išsakyta ne kartą“, – sakė L.Linkevičius bendroje spaudos konferencijoje su Danijos ministru Andersu Samuelsenu.

Lietuva ir Danija mano, kad Rusijos „Gazprom“ ir dar kelių Europos kompanijų vystomas dujotiekis padidintų Europos priklausomybę nuo rusiškų dujų ir suduotų smūgį Ukrainai kaip tranzito valstybei.

„Nord Stream 2“ vystytojai siekia, kad dujotiekis eitų Baltijos jūros dugnu ir prieš pasiekdamas Vokietiją kirstų Danijos teritorinius vandenis.

Danijos vyriausybė teigia gavusi tokį prašymą ir jį vertinanti, tačiau tuo pačiu rengia įstatymų projektus, kurie leistų blokuoti dujotiekį dėl užsienio ir saugumo politikos priežasčių.

Vis dėlto A.Samuelsenas pabrėžė, kad Danija vienašališkai nesiims blokuoti viso projekto ir sieks daryti įtaką Europos Komisijai.

„Mes nemanome, kad būtų sąžininga, jeigu tokia maža šalis kaip Danija spręstų dėl tokio didelio klausimo, kaip šis. Todėl mes bandysime įtikinti (Europos) Komisiją, kad ji suprastų šį klausimą“, – teigė A.Samuelsenas.

Už klimato politiką ir energetiką atsakingas Europos Komisijos narys Miguelis Arias Canete neseniai pareiškė, kad „Nord Stream 2“ neatitinka Europos Sąjungos (ES) energetikos politikos tikslų.

Komisija šiuo metu siekia ES šalių narių mandato, kad dėl „Nord Stream 2“ galėtų derėtis su Rusija.

Šio dujotiekio rėmėjai teigia, kad jis leis Europoje atpiginti dujas.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)