„Vizito metu ministras susitiks su Ignalinos AE vadovybe, darbuotojais, apžiūrės vykdomus išmontavimo darbus turbinų salėse, aplankys reaktorių centrines sales, kuro išlaikymo baseino salę, naujai pastatytus pastatus - panaudoto branduolinio kuro laikinąją saugyklą, kitus objektus“, - BNS teigė ministro atstovė Aurelija Vernickaitė.

Pasak jos, ministras su Ignalinos AE vadovybe aptars uždarymo darbus bei svarbiausius projektus. Taip pat susitiks su Visagino mere Dalia Štraupaite ir miesto tarybos atstovais.

Ministerija skaičiuoja, kad Ignalinos AE uždarymui dar trūksta beveik 1,6 mlrd. eurų, iš kurių 1,3 mlrd. eurų turėtų būti europinė parama. Pasak Ž. Vaičiūno, Lietuva sieks susiderėti su Briuseliu, kad po 2020 metų jėgainės uždarymui būtų skirta parama, tačiau pripažįsta, kad nesitiki lengvų derybų ir kiek gaus lėšų paaiškės tik paskutinę naktį.

Ministerija nurodo, kad atsižvelgiant į Europos Audito Rūmų (EAR) rekomendaciją didinti nacionalinę dalį AE uždarymui, Lietuvos dalis turėtų nekisti ir siekti bent 14 procentų.

EAR pernai rugsėjį pareiškė, kad IAE uždarymo projektai gerokai vėluoja, jų finansavimas nėra efektyvus, todėl auditoriai siūlo nuo 2020 metų nebetęsti specialių finansavimo programų. Europos auditorių skaičiavimu, IAE uždarymui trūksta dar 1,56 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)