Brent“ rūšies naftos ateities sandorių kaina pakilo 0, 58 proc., iki 55,63 dolerio už barelį. JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos ateities sandorių kaina išaugo 1,4 proc. iki 49,99 dolerio už barelį.

„Pagrindiniai veiksniai, lėmę kainų augimą, yra išaugusi paklausa ir Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) bei Rusijos pasiūlos ribojimas“, - sakė „Forex.com“ ekspertas Fawadas Razaqzada.

Žaliavos pasiūla pasaulinėje rinkoje pradeda mažėti dėl daugiau nei prognozuota augančios paklausos Europoje ir JAV, taip pat ir dėl OPEC narių ir karteliui nepriklausančių valstybių pastangų mažinti gavybą, pranešė Tarptautinė energetikos agentūra (IEA).

IEA padidino pasaulinės naftos paklausos prieaugio 2017 m. prognozę nuo 1,5 mln. iki 1,6 mln. barelių per parą.

„Barclays Research“ analitikų prognozė taip pat optimistinė; jų manymu, pasaulinis OPEC paktas dėl gavybos ribojimo bus pratęstas po 2018 m. kovo.

Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) ir kelios šalys, nepriklausančios karteliui, susitarė iki 2018 m. kovo sumažinti gavybos apimtis maždaug 1,8 mln. barelių per parą, taip tikėdamosi atkurti pasaulinės paklausos bei pasiūlos pusiausvyrą.

Naftos sektorius pamažu atsigauna po Meksikos įlankos pakrante praūžusio uragano Harvey, dėl kurio buvo sustabdyti maždaug ketvirtis šalies perdirbimo pajėgumų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)