Šios ir kitos priemonės numatytos trečiadienį Vyriausybės patvirtintame nutarime „Dėl būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo nesaugios branduolinės elektrinės, kuri yra statoma Baltarusijoje ir kuri kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai“.

Įgyvendinimo plane numatytos kelios pagrindinės priemonės:

Pirma, užtikrinimas, kad po Astravo elektrinės atidarymo į Lietuvą negalėtų patekti Baltarusiška elektra, išskyrus tą, kuri būtina mūsų šalies elektros energetikos sistemos patikimumui užtikrinti.

Numatyti, kad Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės pajėgumai nebūtų naudojami Astravo elektros akumuliavimo poreikiams.

Iki 2025 m. sinchronizuoti Lietuvos elektros sistemą su kontinentinės Europos tinklais.

Nuo tada neturi likti galimybių, kad į mūsų šalies sistemą tiesiogiai patekti elektros energijai iš trečiųjų šalių arba kad ji galėtų patekti tik tokia apimtimi, kuri gali būti reikalinga, jeigu paaiškėtų neišvengiamos techninės priežastys būtinos desinchronizavimui nuo NVS šalių elektros energetikos sistemos.

Šios priemonės plane detalizuojamos. Pvz., jau kitąmet numatytas siekis susitarti su Estija ir Latvija dėl elektros iš trečiųjų šalių perdavimo mokesčio taikymo.

Be to, su šiomis šalimis ir Lenkija sutarti dėl vienodų principų, susijusių su elektros energijos iš trečiųjų šalių patekimu į rinką nuo Astravo AE eksploatavimo pradžios, taikymo.

Taip pat numatoma įvertinti galios adekvatumo saugumo lygį Lietuvoje ir priimti sprendimus dėl reikalingų naujų elektros generavimo pajėgumų užtikrinimo.

Užtikrinti, kad būtų atlikta Baltijos šalių energetikos sistemos izoliuoto darbo galimybių studija ir bandymas, kad būtų įrengta antra 330 kV oro linija Lietuvos elektrinė (LE)–Vilnius, kad būtų pradėti vykdyti naujos 330 kV oro linijos Vilnius–Naujoji Vilnia–Neris parengiamieji projekto įgyvendinimo darbai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (256)