„Nesuprantu, kodėl naikina mano naudojamą planą", - „Vakarų ekspreso“ redakcijai skirtame laiške skundžiasi Martynas.

Jis pridėjo ir AB Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) atsiųstą laišką. Jame tvirtinama, jog nuo kitų metų sausio 1-osios nustoja galioti minėtas planas „Elektrinės viryklės“. Esą jei iki to laiko nepasirinks kito, planas automatiškai bus pakeistas į „Standartinį".

Pasirodo, jog pakeitimams ruošiamasi gerokai anksčiau - nuo šių metų pradžios abiejų planų tarifai yra identiški - vienos kilovatvalandės kaina yra 0,114 Eur. Anksčiau, 2015 m. pradžioje nustatyti, „Standartinio“ ir „Elektrinių viryklių“ planų kainos skyrėsi tik apie 0,002-0,003 Eur/kWh.

Pasak AB Energijos skirstymo operatoriaus atstovės ryšiams su visuomene Akvilės Adomaitytės, „Elektrinių viryklių“ tarifų planas buvo prasmingas prieš kelis dešimtmečius, kai elektros viryklė buvo vienas iš daugiausiai elektros energijos naudojančių įrenginių namuose.

„Tačiau dabar klientų elektros vartojimo įpročiai yra gerokai pasikeitę - klientai elektrą dažniau naudoja ne tik maisto ruošai, bet ir, pavyzdžiui, didelį elektros poreikį turinčioms šilumos sistemoms.

Namų ūkiuose atsiranda vis daugiau įvairios įrangos, skirtos buičiai palengvinti, komfortui padidinti ar laisvalaikio poreikiams“, - plano naikinimo priežastis aiškino atstovė.

Skirstytojai siūlo išeitį šiuo metu daugiau elektros vartojantiems klientams rinktis planą „Namai“.

Tokiu atveju atsiranda pastovi dedamoji 3 eurų dydžio dalis, tačiau kilovatvalandė kainuoja 0,099 euro. Toks planas neva turėtų atsieiti pigiau suvartojantiems 200 kWh per mėnesį ar daugiau.

Kuris planas būtų geresnis, geriausia pasiskaičiuoti ESO tinklalapyje esančioje skaičiuoklėje.

Klaipėdoje - 11 tūkst. plano naudotojų

ESO duomenimis, didžioji dalis - 82,5 proc. - klientų yra pasirinkę tarifų planą „Standartinis“.

„Elektrinių viryklių“ planą pasirinkusių klientų skaičius šiuo metu siekia 15 proc., o daugiau elektros energijos naudojančių ir tarifų planus „Namai“ ir „Namai Plius“ pasirinkusiųjų skaičius yra apie 2,5 proc. Šios proporcijos nekinta pastaruosius kelerius metus.

Klaipėdos mieste ir rajone tarifų planą „Elektrinės viryklės“ naudoja apie 9 proc. klientų (apie 11 tūkst.).