„Aš drįstu teigti, kad, deja, mums nepavyko pasiekti susitarimo. Jeigu reikės, mes informacijos galime teikti, bet šiai dienai yra Latvijos rezervacija dėl šio projekto ir galbūt turėsime galvoti su estais, ką toliau daryti. Be jokių abejonių, terminalo (Klaipėdos SGD terminalo - BNS) išpirkimo klausimas vis tiek bus darbotvarkėje, o ar sutarsime su estais - sunku pasakyti, bet toks bandymas bus“, - BNS sakė premjero patarėjas užsienio politikai D. Matulionis.

Anot jo, bus ieškoma būdų, kaip užsitikrinti Europos Sąjungos paramą Klaipėdos SGD terminalo laivo išpirkimui, susitariant tik su Estija.

Jo teigimu, kol kas sunku atsakyti, ar tik dviejų valstybių susitarimą Europos Komisija traktuotų kaip regioninį, kuris būtinas, norint gauti paramą dujų infrastruktūrai.

„Sunku pasakyti, niekur nėra apibrėžta, ar tai yra dviejų, ar trijų, ar keturių valstybių reikalas. Ar negalėtų būti dviejų šalių projektai traktuojami kaip regioniniai?“, - teigė jis.

Tačiau D. Matulionis tikino, kad Latvija nėra paliekama užribyje - jeigu ji visgi nuspręstų prisidėti prie susitarimo, būtų priimta.

„Jeigu iš tikrųjų Latvija manytų kitaip ir apsispręstų, tai bet kada mes pasiruošę kalbėtis, bet šiai dienai, deja, situacija yra tokia, kokia yra. Regioniniai susitarimai vyksta ne taip lengvai, kaip norime ir turime konstatuoti, kad nepavyko susitarti“, - teigė D. Matulionis.

Anot patarėjo, Vyriausybė nėra gavusi oficialaus atsakymo iš Latvijos - daugiau informacijos tikimasi gauti kitą savaitę, kai premjeras Saulius Skvernelis Varšuvoje susitiks su Baltijos šalių premjerais.

Latvijos vyriausybė antradienį nutarė prašyti daugiau informacijos, kada galėtų priimti sprendimą, ar pritarti susitarimui dėl SGD infrastruktūros, pagal kurį į EK būtų kreipiamasi paramos Lietuvos ir Estijos SGD terminalams bei Inčukalnio dujų saugyklai.

Rugpjūčio viduryje Inčukalnio saugykloje susitikę Baltijos šalių premjerai sutarė susitarimą dėl dujų rinkos atidėti dviem savaitėms - tai yra iki praėjusio penktadienio. Kaip tuomet teigė D. Matulionis, per tą laiką dokumentas turėjo būti patikslintas, jam turėjo pritarti Latvijos vyriausybė.

Planuota, kad regioninį SGD paketą sudarytų jau veikiantis Klaipėdos terminalas, numatomas terminalas Estijoje bei Inčukalnio saugykla. Susitarusios tarpusavyje, Baltijos šalys galėtų prašyti europinės paramos.

Pokalbiai dėl regiono dujų infrastruktūros prasidėjo dar 2006 metais, kai Baltijos šalys sutarė vertinti regioninio SGD terminalo statybų idėją, tačiau šalims nepasiekiant susitarimo, Lietuva Klaipėdoje pastatė savo terminalą.

Vėliau Lietuva ragino kaimynes pripažinti jį regioniniu ir taip atverti galimybes gauti europinę paramą. Tam nepritarė Estija, norinti statyti savo terminalą Suomijos įlankoje, todėl Lietuva sutiko, kad Estija statytų mažesnį terminalą ir ES paramą galėtų gauti abu terminalai bei Latvijos dujų saugykla.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)