„Susitikimo tikslas pirmiausia yra pažintinis, jame bus aptarti aktualiausi regionui energetikos klausimai. Vienas jų - Baltijos šalių elektros sistemos sinchronizacija su Vakarų Europos tinklais per Lenkiją. Šis projektas yra strateginės svarbos, todėl Lietuva deda visas pastangas, kad jis pagaliau pajudėtų ir būtų įgyvendintas kuo greičiau – iki 2025 metų“, - BNS teigė ministro atstovė Aurelija Vernickaitė.


Pasak jos, ministras su ambasadore taip pat kalbėsis apie Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės grėsmę bei regioninės dujų rinkos kūrimą.


„Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas praėjusią savaitę teigė nerimaujantis, jog Baltijos šalys vis dar nepasiekė politinio susitarimo dėl vieno svarbiausių dešimtmečio energetikos projekto - trijų Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su Vakarų Europa. Anot jo, norint, kad pavyktų iki 2025 metų atsijungti nuo rusiškosios elektros sistemos - vadinamojo BRELL žiedo - darbus reikia vykdyti kuo skubiau.


Lietuva pasisako už sinchronizavimą per Lenkiją per dabartinę elektros liniją „LitPol Link“, tuo metu Estija tikina, kad tai nebūtų pakankamai saugu ir siekia, kad būtų statoma antroji jungtis arba sinchronizavimas vyktų per Skandinaviją. Tačiau Lenkija yra aiškiai pasakiusi, kad antros linijos statyba būtų per sudėtinga, tad įsivėlus į diskusijas sinchronizavimo projektas galėtų sustoti.


Birželį planuota, kad Baltijos šalys ir Lenkija Europos vadovų tarybos metu pasirašys supratimo memorandumą dėl sinchronizavimo, tačiau iki paskutinės akimirkos nebuvo aišku, ar Estija pritars šiam susitarimui. Išvakarėse paaiškėjo, kad šalis nesutinka, kad projektas būtų įgyvendintas, naudojant tik vieną elektros liniją, tad pasirašymas buvo atidėtas.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)