Su tokia realybe netikėtai susidūrė Raseinių rajone esančių kaimų gyventojai.

Perka prožektorius


„Mūsų kaime yra apie 50 mokyklinio amžiaus vaikų. Kaip jie jausis vakarais? Jau apsirūpinome prožektoriais. Jų reikės ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Ypač tiems, kurie anksti rytą į supirkimo punktus gabena pieną“, - pasakojo Steponkaimio seniūnaitė Genovaitė Mosteikienė.

Prožektoriais teks apsirūpinti Žaiginio miestelio, Anžilių ir kitų kaimų gyventojams.

„Mums nieko neaiškino, tik pasakė, kad keičiami elektros tiekimo kabeliai ir apšvietimas bus maždaug po poros metų. Taip dar niekada nėra buvę. Šviesa atbaido nusikaltėlius, o kai tamsu – baisu ir nejauku“, - sakė Anžilių bendruomenės pirmininkė Virginija Šadauskienė.

„Keliaujame į devynioliktą amžių. Panašiai buvo blokados laikais. Bet tada bent supratome, kokios yra priežastys. O kas vyksta dabar? Steponkaimio gatvelėse šviesdavo tik 9 lempos. Ar taip jau nuskurdome, kad ir tas reikia užgesinti“, - stebėjosi Steponkaimio bendruomenės narys Kęstutis Lenartas.

Išrovė stulpus


Kad kaimuose artėja kažkokios permainos, žmonės pastebėjo maždaug prieš mėnesį.
„Atvažiavo traktoriai ir ėmė rauti apšvietimo stulpus. Klausėme, kas čia vyksta, bet darbininkai nedaug ką tegalėjo paaiškinti.

Keisčiausiai, kad tie stulpai, kuriuos išrovė ir išvežė, buvo pastatyti tik prieš trejetą metų ir jie puikiai apšvietė kelias pagrindines kaimo gatves“, - atkreipė dėmesį Steponkaimio bendruomenės pirmininkė Audronė Stankevičienė.

Visi apšvietimo stulpai išrauti ir Anžiliuose, bet gyventojai nežino, kodėl taip buvo padaryta.
„Kreipėmės į kelis tarybos narius, kad paaiškintų, kas čia vyksta, bet mums pasakė – tokia politinė valia, ir jie nieko negalintys pakeisti. Kokia čia naujoviška politika?“, - stebėjosi Anžilių gyventoja.

Paaiškinimai - migloti

Raseinių rajono savivaldybės administracijos tarnautojai vengė komentuoti keistus pokyčius kaime.

„Klauskite administracijos direktoriaus Remigijaus Ačo. Mes nenorime čia kištis“, - pabrėžė kalbinti specialistai.

Vienas jų, prašęs pažadėti, kad jo pavardė nebus minima, paaiškino situacijos esmę: „Elektros skirstymo bendrovė ESO į kaimus tiesia saugesnius požeminius elektros tiekimo kabelius. Gatvių apšvietimo infrastruktūrą kaimų teritorijose savo lėšomis turi susitvarkyti savivaldybės. Raseinių rajono savivaldybė rengia kažkokį projektą, pagal kurį kaimų apšvietimo infrastruktūrai sutvarkyti planuojama pritraukti privačių lėšų. Kada tos lėšos ateis ir kada bus apšvietimas, niekas nežino“.

Pakomentuoti situaciją paprašėme Raseinių rajono savivaldybės administracijos.

„Kol bus įrengti nauji, modernūs gatvių apšvietimo tinklai, gatvės gyvenvietėse laikinai bus neapšviestos. Tai palietė ir Steponkaimio, Žaiginio, Anžilių ir kitus kaimus. Kada bus atnaujintas apšvietimas, reikia teirautis AB ESO. Savivaldybė atsiprašo gyventojų dėl laikinų nepatogumų“, - rašoma paaiškinime.

Savivaldybės administracijos atstovas spaudai pridūrė, kad yra parengtas kažkoks investicinis projektas, kuris bus pristatytas apsvarstyti Raseinių rajono savivaldybės tarybai.

„ Jeigu ji (taryba) matys, kad šis projektas yra ekonomiškai naudingas, socialiai teisingas ir jį reikia vystyti toliau, tada bus ieškomas privatus investuotojas. Jei su juo bus pasirašyta sutartis dėl gatvių apšvietimo infrastruktūros modernizacijos, pats modernizacijos procesas turėtų vykti etapais, atsižvelgiant į ekonominius, socialinius ir kitokio pobūdžio klausimus.

Jei Savivaldybės taryba nepritars investicinio projekto sprendinių įgyvendinimui, investicinis projektas vis tiek „neatguls į stalčių“, nes apšvietimo elektros tinklą eksploatuojanti UAB „Raseinių komunalinės paslaugos“ gaus nubraižytas apšvietimo tinklo schemas su reikalinga informacija, pagal kurią bus galima planuoti rekonstrukcijos ir modernizacijos darbus ateityje bei saugiai eksploatuoti gatvių apšvietimo tinklą“, - dėstoma administracijos paaiškinime.

Savivaldybei – priekaištai

Situaciją Raseinių rajono kaimuose pakomentavęs ESO Komunikacijos skyriaus vadovas Martynas Burba pabrėžė, kad bendrovės vykdomi darbai derinamai su savivaldybėmis, seniūnijomis ir bendruomenėmis.

„Didindami elektros tinklo patikimumą, oro linijas keičiame gamtos stichijoms atspariais požeminiais kabeliais. Tokie projektai šiemet suplanuoti ir Raseinių rajone, todėl dar praėjusių metų gruodžio mėnesį kreipėmės į Raseinių rajono savivaldybę ir seniūnijas prašydami pasirūpinti gyventojų saugumu ir rekonstruoti gatvių apšvietimą arba perimti atramas, ant kurių įrengtas gatvių apšvietimas.

Tokie susitarimai, kai gatvių apšvietimu besirūpinančios savivaldybės perima atramas – įprasta praktika. Pavyzdžiui, per 2015-2016 metus su Raseinių rajono savivaldybe pasirašėme 9 sutartis, kurių pagrindu savivaldybė perėmė atramas su jai priklausančia gatvių apšvietimo infrastruktūra.

Tokį pat bendradarbiavimo modelį siūlėme ir šįkart įgyvendinant elektros tinklo atnaujinimo projektus Anžilių, Steponkaimio, Žaiginio kaimuose, tačiau iš savivaldybės nesulaukėme jokios reakcijos. Į mūsų siųstus raštus 2016 metų gruodį ir šių metų gegužę niekas nesureagavo, o iš savivaldybės specialisto, kuruojančio energetikos sritį, žodžiu gavome patvirtinimą, kad savivaldybė nesiruošia perimti atramų su gatvių apšvietimu.

Taip pat, mūsų žiniomis, vienas iš seniūnų kreipėsi į Raseinių savivaldybės administraciją ir paprašė išsaugoti gatvių apšvietimą viename iš kaimų, tačiau buvo gautas neigiamas atsakymas. Mums rūpi Raseinių rajono gyventojų socialinė gerovė ir jų saugumas, todėl, kaip ir iki šiol, esame pasiruošę tiek su savivaldybe, tiek su bendruomenėmis susitikti ir kartu su energetinio efektyvumo sprendimus siūlančiais partneriais pasiūlyti šiuolaikiškus gatvių apšvietimo sprendimus“, - rašoma elektros skirstymo operatoriaus atstovo komentare.

Elektros netekę kaimų gyventojai sakė žadantys prisijungti prie Raseinių turgaus aikštėje planuojamos ūkininkų protesto akcijos, kurios metu bus išsakomi priekaištai dėl gyventojų netenkinančių Raseinių rajono savavaldybės sprendimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)