Tai aiškėja iš dar vieno nutekinto pokalbių restorane „Sowa ir Przyjaciele“ fragmento.

Lenkijos žiniasklaida nurodo, kad tuometinis „Orlen“ vadovas Jacekas Krawiecas kalbėjosi su Radoslawu Sikorskiu, buvusiu Lenkijos užsienio reikalų ministru.

Pokalbio tema yra „Orlenui“ priklausanti „Mažeikių Nafta“. J. Krawiecas sako R. Sikorskiui, kad įmonę nori nusipirkti Igoris Sečinas, V. Putino ir FSB žmogus, tvp.pl. Iš pokalbių galima suprasti, kad jie vyko apie 2014 m.

Jo įmonė „Rosneft“ pateko į amerikiečių sankcijų sąrašą po Rusijos agresijos prieš Ukrainą.
Vienu momentu Jacekas Krawiecas sako, kad yra pirkėjas „Mažeikių naftai“. Tai yra Igoris Sečinas, kuris jau kaip vicepremjeras Rusijos norėjo nusipirkti įmonę. Po Rusijos agresijos prieš Ukrainą I. Sečino įmonė, „Rosneft“, pateko į amerikiečių sankcijų sąrašą.

I. Sieczynas Putino politinėje sistemoje yra vienas iš politinių figūrų, neformaliai priklausantis „silovikams“ - buvusiems ir esantiems FSB pareigūnams.

Vladimir Putin and Igor Sechin

Pokalbio metu „Sowa ir Przyjaciele“ restorane Radoslawas Sikorskis duoda nurodymus Orlen vadovui, kaip jis turėtų elgtis šioje situacijoje. Žemiau laisvas viso pokalbio vertimas:

Jacekas Krawiecas (toliau J. K.): šiandien skaičiau vieną informaciją, kad tai viena didelė apgaulė toje Lietuvoje.

Radoslawas Sikorskis (toliau R. S.): Vagys, juk tai yra sukčiai.

J. K.: Galvoju, šiandien buvau ižde (Finansų ministerijoje - DELFI), ką ten daryti, kad dar juos ignoruotume.

R. S.: O tos būtinos atsargos?

J. K. : Tai vėlgi yra mums sudėtinga, nes galimybė išlaikyti užsienyje, na, tai yra prieš mus. Viskas yra prieš mus, ką ten daro, deja.

R. S.: Kažkokie sertifikatai, žalieji, taip?

J. K.: Ten yra viskas...

R. S.: Skur***ny. (necenzūrinis žodis – red.)

J. K.: …kiekvienas sprendimas ir lyg ir Zagwolski (?), tas iš lenkų mažumos, tas ministras yra ant prezidentės pavadėlio ir vaikšto taip kaip...

R. S.: Tai yra [Česlavo] Okinczyco žmogus, to lenko….

J. K.: Nagi žinau, žinau, tas Okinczycas...

R. S.: Taigi viską žinai.

J. K.: Taip, taip...

R. S.: Galiu juos paspausti, nes tai yra, juk mes finansuojame, tam tikru laipsniu.. žinai. Mes galime kažką pajudinti, lenkų partija valdo [koalicijoje], o kaišo pagalius į ratus lenkų įmonei.

J. K.: Akivaizdu.

R. S.: Siūlau tokį reikalą. Noriu paauklėti lietuvius, kad suprastų, kad ši***mas ant Lenkijos kainuoja.

J. K.: Niekas to nenori pirkti.

R. S.: …kai du bičai bėga, žinai, atsiranda meška. Vienas sako kitam: klausyk, žūsime, nes nė vienas iš mūsų nebėga taip greitai kaip meška. Tas kitas sako: ne, bet aš bėgu greičiau už tave. (juokas).

J. K.: Būtent, nes pastarajam wpier***i (necenzūrinis žodis – red.) (juokas).

R. S.: Turi paskaičiuoti, žinai, ar tai tave palies ar juos. Jeigu juos palies labiau, tai... supranti. Boikotas, kokį rusai padarė ukrainiečiams, jiems juk taip pat kainavo.

J. K.: Dar aptariau tą variantą, kuris... kažkada jį atmečiau, kai pirmą kartą man apie jį pasakei. Su Kulczyku pagrindiniame vaidmenyje (Janas Kulczykas – Lenkijos verslininkas, multimilijardierius).

R. S.: Žinau, kad jie darė tyrimą ir jaučiasi labai pasitikintys savimi, nes tas tyrimas parodė, kad tokių naftos perdirbimo įmonių Europoje yra kelios ir kad tau neapsimokėtų. Taip jie tvirtina, kad padarė tokį tyrimą. Bet žinai, patikrink tai.

J. K.: Nepakenks, kad jis pasakytų. Pasimatysiu su juo kitą savaitę, taigi jam papasakosiu...

R. S.: Tai būtų toks šūvis. Lenkijai tai būtų genia... jeigu galėtum, aišku, kažkiek prarastum, bet tai juos kur**a (necenzūrinis žodis – red.) pagaliau pamokytų.

J. K.: Reiškia, jis to nepadarys, kalbant tarp mūsų, nes nėra suinteresuotas. Tačiau gali tai pasakyti.

R. S.: Tai yra gudručiai. Jie, žinai, tai yra maža šalelė ir jų pranašumas yra, kad jie žiūri tik absoliučiai to, kur turi interesų, o čia turi interesą ir tai ištyrinėjo.

J. K.: Na taip... Taigi, neliesti šito?

R. S.: Žinai, grasinimų esmė ta, kad reikia turėti sugebėjimus juos išpildyti.

J. K. : Na taip... ne, čia nėra tęsinio, nes aš su juo kalbėjau šia tema ir jis pasakė, kad tai neturi prasmės.

R. S: Nebent norėtum pradėti kokius nors veiksmus...

J. K.: Veiksmų nepradėsiu, kol pats neateis pas mane... Yra vienas pirkėjas Mažeikiams. Tai yra [Igoris] Sečinas, kuris kai dar buvo Rusijos vicepremjeru norėjo tuos Mažeikius nusipirkti. Tik tada įvyko Smolenskas (lėktuvo katastrofa, kurioje žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis – red.), metams pokalbiai pakibo.

Atsinaujinus pokalbius, jie jau buvo nusipirkę naftos perdirbimo įmones Vokietijoje ir Italijoje ir Mažeikiai jiems neberūpėjo.

Dabar, kadangi yra Rosnefte, o yra ten apie pusę metų, nebekalba ta tema. Taip, lyg apskritai nebūtų suinteresuoti. Noriu susitikti su juo kovą Maskvoje, norėjo, kad atvykčiau į Sočį, bet nenorėjau ten vykti. Galiu dar kartą ištirti, bet tai yra toks, žinai, pagalbos prašymas. Nes o ko aš jo klausiu, ar jis norėtų...

R. S.: O jeigu jį įleistum kaip mažesnius?

J. K.: Jie visada sakė, kad nori didesnės dalies, taip? Ir tada atblokuos vamzdyną. Dar iš senų pokalbių, nes dabar tai, žinai, galvoju, kad jie nebėra niekuo suinteresuoti. Jie vėl Baltijos jūros regione padidino perdirbimo galias vienos įmonės penkiais milijonais tonų. Jiems nerūpi, jie sužlugdys Mažeikius.

R. S.: Taigi tai yra genialus strateginis Didžiojo prezidento Lecho Kaczynskio sprendimas.

J. K.: Na taip, bet jis, kaip aš jam sakiau, kai jau buvau Orlene, o jis dar buvo gyvas, kaip jam sakiau, kad tai buvo klaida ir apskritai, tai...

R. S.: Bet trys balsai ES taryboje ir matome kaip Lietuva, ku**a, su mumis ir džiaugsme ir varge. Yra tokių kvailų žmonių. O tiesa yra ta, kad išsiuntėme mūsų pinigus, kuriuos jie laiko kaip įkaitą.

R. S.: Absoliučiai. Ką rekomenduotumėte mums suvalgyti?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (254)