Banko „Swedbank“ Finansų instituto vadovė sako, kad komunalinės paslaugos ir būsto šildymas sudaro bene didžiausią šeimų išlaidų dalį, todėl bet koks paslaugų pabrangimas skaudžiai atsilieps gyventojams.

Norėtų diferencijuoti PVM tarifą

LŠTA vadovas Vytautas Stasiūnas sako, kad Vyriausybė turėtų palikti PVM tarifo lengvatą šildymui bent jau prasčiausios būklės daugiabučių namų gyventojams.

„Didžioji dalis visuomenės gyvena sovietinės statybos neapšiltintuose daugiabučiuose namuose. Kadangi beveik 10 metų centralizuotos šilumos tiekimo sistemos vartotojai turėjo lengvatinį 9 proc. PVM tarifą, mūsų nuostata yra, kad kol valstybė nepadėjo gyventojams modernizuoti ir apšiltinti namų, tol turi būti taikoma lengvata“, - BNS sakė V. Stasiūnas.

Anot jo, asociacija palaikytų ketinimus diferencijuoti PVM tarifą, priklausomai nuo gyvenamojo namo būklės, tačiau pripažįsta, kad tai - sudėtingas veiksmas.

Išlaidos šildymui - didelė našta gyventojams

„Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė sako, kad būsto išlaikymo išlaidos yra vienos iš būtinųjų išlaidų namų ūkio biudžete, o mokesčiai už komunalines paslaugas ir konkrečiai būtent už šildymą sudaro didelę dalį šios grupės išlaidų.

„Tie gyventojai, kurie gyvena senos statybos nerenovuotose būstuose, šilumai išleidžia ženkliai daugiau, nei tie, kurie įsikūrę naujuose namuose. Naujuose būstuose dažniausiai kuriasi jaunos šeimos, tai - dažnai nuomojamas ar su paskola įsigytas nekilnojamasis turtas, tad šie gyventojai turi skirti nemažą dalį savo biudžeto dengti įsipareigojimams. Senesnės statybos būstuose gyvena vyresnio amžiaus, mažesnes pajamas gaunantys gyventojai, kurie ir taip šiandien taupo kiekvieną eurą. Todėl bet kokiu atveju, net kompromisinis 15 proc. PVM tarifas turės ženklią įtaką namų ūkių išlaidoms“, - BNS teigė J. Cvilikienė.

2016 metais „Swedbank“ Finansų instituto atliktas tyrimas atskleidžia, kad išlaidos šildymui visose Baltijos sostinėse sudaro daugiau nei trečdalį, o Vilniuje - pusę visų būsto išlaikymo mokesčių per mėnesį (Vilniuje – 51 proc., Rygoje – 37 proc., Taline – 40 proc.).

Anot J. Cvilikienės, Lietuvoje gana didelė dalis pajamų yra skiriama būtent būtinosioms išlaidoms padengti (maistui, būstui, transportui), o tai reiškia, kad sveikatos priežiūrai, išsilavinimui ar laisvalaikiui lieka tik sąlyginai nedidelė dalis namų ūkio biudžeto pajamų.

Būsto šildymas pabrangtų nuo 1,5 iki 6 eurų

LŠTA duomenimis, tipinis sovietinės statybos 60 kv. metrų ploto neapšiltintas daugiabutis 2016-2017 metų šildymo sezoną, kai galiojo lengvatinis 9 proc. PVM tarifas, vidutiniškai per mėnesį sumokėjo po 65,1 euro, o per 6 mėnesių šildymo sezoną - 391 eurą.

Skaičiuojama, kad PVM tarifą padidinus iki 15 proc., tokio buto gyventojai už šildymą būtų sumokėję vidutiniškai 68,4 euro per mėnesį ir 410 eurus per visą šildymo sezoną. LŠTA duomenimis, šalyje yra 409 tūkst. tokių butų, kuriuose gyvena apie 1,15 mln. gyventojų.

Asociacija skaičiavimus atliko, remdamasi praėjusio šildymo sezono vidutine šilumos kaina Lietuvoje - 5,24 cento (be PVM) už kilovatvalandę.

Tuo tarpu tokio paties ploto seno ir labai prastos būklės daugiabučio namo gyventojai už šilumą praėjusį šildymo sezoną mokėjo vidutiniškai po 119,7 euro per mėnesį, o esant 15 proc. PVM tarifui, būtų sumokėję po 126 eurus.

LŠTA duomenimis, Lietuvoje yra 118 tūkst. tokių butų, juose gyvena apie 330 tūkst. gyventojų.

Naujos statybos daugiabučių gyventojai už šildymą per mėnesį mokėjo vidutiniškai po 30,8 euro, o padidinus PVM tarifą ši suma ūgtelėtų iki 32,4 euro. Šalyje yra apie 128 tūkst. tokių butų, juose gyvena apie 358 tūkst. gyventojų.

Vyriausybė siūlo nuo 2018 metų pradžios įvesti naują 15 proc. lengvatinį PVM tarifą, kuris pakeistų šiuo metu taikomą 9 proc. tarifą. 15 proc. PVM būtų taikomas ir centriniam šildymui.

Šildymui nuo birželio taikomas įprastas 21 proc. PVM tarifas. Liepos pradžioje valdantieji „valstiečiai“ sutiko su konservatorių siūlymu grąžinti lengvatą mainais į pastarųjų paramą urėdijų reformai. Premjeras Saulius Skvenelis pažadėjo iki spalio grąžinti 9 proc. tarifą šildymui, kuris galiotų iki gruodžio pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)