Vilniuje viešintis respublikonas teigia, kad JAV siekia ne tik parduoti daugiau dujų Europai, bet ir užtikrinti, kad Europa turėtų keletą šaltinių ir Rusija nebegalėtų energetikos naudoti politiniais tikslais.

„Mes nesiekiame parduoti daugiau amerikietiškų dujų, bet užtikrinti diversifikavimą, kad suteiktume žmonėms ekonominę laisvę, kuri tuo pačiu prilygsta politinei laisvei. Taigi, jeigu jūs esate priklausomi nuo vieno šaltinio, pavyzdžiui, Rusijos, tai suteikia didelę geopolitinę galią Rusijai, tad mes tikimės, kad JAV palaikymas padės Lietuvai paskelbti savo energetinę nepriklausomybę“, - po susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu Vilniuje žurnalistams sakė R. Bishopas.

Lenkijoje liepą viešėjęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos sieks eksportuoti kuo daugiau dujų į Europą. Anot R.Bishopo, tai nereiškia, kad JAV įmonės sulauks politinio spaudimo eksportuoti kuo daugiau dujų į senąjį žemyną. Pasak jo, eksportas gali augti dėl didėjančio ekonominio spaudimo parduoti kuo daugiau dujų.

„Bus ne politinis, o ekonominis spaudimas bandyti eksportuoti visur, ir jeigu Jungtinės Valstijos gali būti šaltiniu savo sąjungininkams, kad jie galėtų turėti didesnį lankstumą, ir jie nesilaikys kitų interesų - konkrečiai Rusijos - tai tik pliusas. Mūsų pirminis tikslas, taip - parduoti dujų, nes tai yra gerai, bet mes taip pat norime suteikti Lietuvai ir kitiems savo sąjungininkams šansą turėti daugiau šaltinių, kad būtų galima patiems pasirinkti ir jie ateityje nebūtų prievartaujami ar šantažuojami, nes neturi pasirinkimo“, - tikino kongresmenas.

Jis taip pat pridūrė, kad galima dujų rinka JAV nelaiko vien Rytų Europos, o žvelgia į visą pasaulį.

JAV kongresmenų delegacija taip pat lankysis Vokietijoje, kur bus diskutuojama dėl „Nord Stream 2“ projekto. Pasak R. Bishopo, JAV kyla klausimų dėl šio projekto, nes, jo žodžiais, jis yra politinis, o ne ekonominis.

„Pirma, jei bandai diversifikuoti savo ekonomiką, įsigydamas daugiau rusiškų dujų ir taip dominuoti, tai nėra diversifikavimas. Antra, tai nėra tiesiog ekonominis, tai yra politinis (projektas - BNS), mes esame labai susirūpinę, ką Rusija daro Gruzijoje, Ukrainoje, Kryme, Baltijos šalyse, kibernetinės atakos. Mes manome, tai yra priežastys, dėl kurių kyla diskusija, ir leisti rusams tiesiog dominuoti energetikos sektoriuje reiškia, kad jiems bus suteikta daug daugiau galimybių daryti dalykus, kuriuose jie nebuvo geri žaidėjai“, - teigė R. Bishopas.

Anot jo, JAV greičiausiai imsis tirti asmenis, kurie nesutinka su ekonomine ir energetine nepriklausomybe Rytų Europoje, mat kelia nerimą, iš kur šios idėjos kyla.

JAV griežtesnėmis sankcijomis siekia nubausti Kremlių už kišimąsi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus ir Ukrainos Krymo regiono aneksiją. Projektas numato sankcijas įmonėms, kurios dirba su Rusijos eksporto dujotiekiais. Stebėtojų teigimu, įstatymu JAV taip pat gali siekti sustiprinti savo dujų eksporto įtaką. Tačiau R.Bishopas tikina, kad sankcijos taikomos ne dėl dujotiekio, o dėl Rusijos veiksmų Kryme ir kitur.

„Mes sankcijas taikome ne dėl dujotiekio, dujotiekis, manau, yra problema, nes tai suteiks rusams galimybę šantažuoti kitus“, - teigė jis.

Ukraina, Lenkija ir Baltijos šalys sako, kad dujotiekis „Nord Stream 2“ sustiprins ES priklausomybę nuo Rusijos dujų koncerno „Gazprom“, kuris jau tiekia apie trečdalį dujų Europai.

Dujotiekis taip pat sumažintų Ukrainos kaip tranzito šalies svarbą, o tai suduotų smūgį provakarietiškai vyriausybei, susiduriančiai su kariniu ir ekonominiu Maskvos spaudimu. D.Grybauskaitė, birželį viešėdama Ukrainoje, pažadėjo padėti blokuoti projektą.

„Nord Stream 2“ projekto rėmėjai sako, kad jis leis atpiginti dujas. Vystant projektą su „Gazprom“ bendradarbiauja Vokietijos, Prancūzijos ir Austrijos įmonės.

Viena pagrindinių žaidėjų SGD rinkoje siekianti tapti JAV šiemet į Lietuvą turėtų atgabenti du krovinius. Rugpjūčio antroje pusėje į Klaipėdą bus atgabentas iš JAV kompanijos „Cheniere Marketing International“ įsigytas SGD krovinys. Liepą buvo pasirašyta dar viena sutartis su SGD prekybos kompanija „Natural Gas Fenosa“ dėl dujų tiekimo iš JAV. Šis krovinys turėtų atvykti rugsėjį.

Anksčiau Lietuvai įsigyti dujų iš JAV neapsimokėjo, nes jų kaina buvo per didelė dėl brangaus transportavimo ir skystinimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)