„Mindaugo Basčio veiklos tyrimas davė pagrindą visiems, visai visuomenei, nėra naivūs žmonės ir žiniasklaida puikiai supranta, kad išvados dėl M.Basčio yra tik ledkalnio viršūnė. Čia persipynę ir energetiniai, ir korupciniai interesai, ir užsienio žvalgybų veikla, ir vidaus politikos tokie negražūs kausimai. Tai aš manau, kad reikia tirti toliau“, – BNS pirmadienį sakė V.Bakas.

Valdančiųjų „valstiečių“ atstovas teigė jau parengęs ir atitinkamą nutarimo projektą, šiuo metu besikonsultuojantis su kitomis Seimo frakcijos dėl paramos šiai iniciatyvai.

Seimas yra patvirtinęs tyrimą dėl M.Basčio ryšių atlikusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadas, kad parlamentaras veikė prieš Lietuvos interesus, o jo ryšiai su Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiagoje įvardytais asmenimis kelia grėsmę šalies saugumui. Birželį M.Basčiui Seime inicijuota apkalta dėl VSD nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Apkaltos komisija savo išvadoje pažymėjo, kad M.Bastys sulaužė duotą priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju P.Vojeika, Valstybės saugumo departamentui ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui „nesąžiningai teikė skirtingus parodymus ir paaiškinimus dėl to, ar žinojo apie P.Vojeikos darbą KGB“, tarpininkavo organizuojant neskelbiamus „Rosatom“ atstovų susitikimus su Lietuvos valdžios institucijų vadovais.

„Politikų įtaka energetinei politikai vertėtų patyrinėti, aš tokios iniciatyvos esu ėmęsis, esu parengęs Seimo nutarimo projektą“, – kalbėjo V.Bakas.

Jis taip pat informavo, kad praėjusią savaitę penktadienį buvo susitikęs su laikinai VSD vadovaujančiu direktoriaus pavaduotoju Kęstučiu Budriu. Pastarasis pateikė paaiškinimus apie žiniasklaidoje aprašytą informaciją dėl prieš kelerius energetikos sritį kuravusio VSD pareigūno galimus ryšius ir sandorius su saulės jėgainių verslus vystančiais verslininkais.

Anot V.Bako, šiuo metu du tarnybinius patikrinimus dėl minėtos informacijos atliekančio VSD direktoriaus pavaduotojas šią savaitę komitetui ir visuomenei turėtų pateikti pirmines tyrimų išvadas.

Praėjusią savaitę VSD pranešė labai rimtai vertinantis naujienų portale 15min.lt paskelbtą informaciją apie savo pareigūno Tomo Jakučionio interesus energetikos sektoriuje.

Anot portalo, energetikos sritį kuravęs Valstybės saugumo departamento pareigūnas T.Jakučionis ir jo sutuoktinė Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos teisininkė Audronė Jakučionienė nuomojo sklypą saulės elektrinių statytojams. Be to, viena šių įmonių, portalo duomenimis, priklauso VSD pareigūno tėvui. Įmonių reikalus pagal įgaliojimą tvarko VSD pareigūno T.Jakučionio studijų draugas, netiesiogiai dirbęs su verslininku Jonu Garbaravičiumi – žmogumi, kuris tuo laiku Lietuvai pardavinėjo Rusijos valstybės giganto RAO UES elektrą. Tuo metu Seimo Energetikos komisijos narys socialdemokratas Artūras Skardžius, portalo duomenimis, yra VSD pareigūno T.Jakučionio sutuoktinės Audronės dėdė.

15min.lt rašo, kad A.Skardžius yra siūlęs taikyti geras verslo sąlygas saulės energetikos įmonėms, kurios leidimus plėtrai gavo iki 2013 metų. O su Jakučioniais susijusios 9 saulės energetikos įmonės tokius leidimus gavo 2012 metų spalį. Be to, tą patį 2013 metų sausį Seimo Energetikos komisijos nario A.Skardžiaus šeima ir VSD pareigūno T.Jakučionio tėvas Jonas Jakučionis turėjo įtartiną sandorį su ką tik įkurta Rusijos piliečių įmone. Už nuostolingą verslą Dauguose abi šeimos kartu gavo apie 635 tūkst. eurų. Tokią sumą sumokėję maskviečiai verslo nebevystė ir pradingo.

Opozicinių konservatorių atstovas Seimo narys Kęstutis Masiulis pirmadienį paragino V.Baką sušaukti neeilinį komiteto posėdį ir apsvarstyti situaciją VSD.

„Vadovybė arba nesurenka informacijos apie savo darbuotojų veiklą, arba tai toleruoja. Ar galime pasitikėti, kad Lietuva yra saugi, jeigu pareigūnai labiau rūpinasi ne šalies interesais, o asmeniniais turtiniais reikalais? Tai rodo rimtas problemas svarbioje mūsų šalies saugumui institucijoje“, – išplatintame pranešime teigia parlamentaras.

Anot K.Masiulio, „šiuo metu pradėtas svarstyti 2018 metų biudžetas, todėl labai svarbu tinkamai įvertinti mokesčių mokėtojų pinigų skyrimą VSD šiemet ir kitąmet. Ar jie bus efektyviai panaudoti?“ – klausia K.Masiulis.

V.Bakas BNS teigė, jog neeilinis komiteto posėdis kol kas nebus šaukiamas, su komiteto nariais, taip pat ir opozicinių konservatorių atstovais, dėl minėtos informacijos tartasi raštu ir telefonu.

„Manome, kad kaip įmanoma greičiau turi būti atliktas tyrimas ir pateiktos išvados visuomenei“, – sakė V.Bakas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)