Neoficialiais duomenimis, „Latvenergo“ iš LDT įsigis didelį dujų kiekį, ir tai bus pirma tokia sutartis tarp Lietuvos ir Latvijos dujų bendrovių.

Tikėtina, kad LDT Latvijos bendrovei parduos suskystintų gamtinių dujų (SGD), kurių rugpjūtį bei rugsėjį atsigabens iš JAV - du laivus po 140 tūkst. kubų. Skelbta, kad dalį šių dujų planuojama saugoti Inčukalnio požeminėje dujų saugykloje.

Kita „Lietuvos energijos“ grupės įmonė „Litgas“ dar 2015 metais siekė „Latvenergo“ parduoti bandomąjį dujų kiekį, tačiau dėl „Latvijas Gaze“ monopolijos to padaryti nepavyko. Nesėkmingi buvo ir kiti „Litgas“ bandymai parduoti dujų kitoms Latvijos įmonėms.

Lietuvai galimybė tiekti dujas Latvijos vartotojams atsirado po to, kai balandį buvo liberalizuota kaimyninės valstybės dujų rinka. Monopolininkė „Latvijas Gaze“ iki tol valdė ir dujų perdavimo infrastruktūrą.

Latvijos rinkoje siekia įsitvirtinti ir Lietuvos dujų birža „Get Baltic“ - ji nuo liepos Latvijoje ir Estijoje įsteigė prekybos aikšteles ir siekia tapti regionine dujų rinka. Nuo 2020-ųjų Baltijos šalyse planuojama sukurti bendrą rinką, tuomet, tikimasi, palengvės ir prekyba.

Lietuva per Klaipėdos SGD terminalą pernai įsigijo 60 proc. dujų. Estija 93 proc., o Latvija 100 proc. dujų nupirko iš Rusijos „Gazprom“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)