„Tuo metu kristi kainai Estijoje neleido kurį laiką fiksuota „EstLink“ jungties prastova. Elektros energijos kaina Lietuvoje ir Latvijoje buvo 7,71 euro didesnė nei Estijoje – tai didžiausias skirtumas tarp šalių nuo praėjusių metų sausio. Jį nulėmė jungčių apribojimai Baltijos regiono viduje“, – pranešime sakė Martynas Giga.

Jo teigimu, birželį, palyginti su geguže, kaina biržoje „Nord Pool“ Lietuvoje ir Latvijoje išaugo 18 proc. iki 38,36 euro už megavatvalandę, o Estijoje ji nesikeitė ir siekė 30,65 euro. Atskiromis valandomis birželį elektros kainos visose trijose Baltijos šalyse svyravo nuo 4,42 iki 130,05 euro.

Birželį elektros suvartojimas Baltijos šalyse toliau mažėjo, pirmąkart nukrisdamas žemiau 2 teravatvalandžių. Labiausiai šis rodiklis traukėsi Estijoje – 9 proc. iki 582 gigavatvalandžių. Latvijoje ir Lietuvoje – atitinkamai 7 proc. iki 525 GWh ir 3 proc. iki 789 Gwh.

Anot „Elektrum Lietuvos“ vadovo, elektros gamyba regione dėl sumažėjusio vandens lygio Dauguvos upėje ir tris kartus sumažėjusios hidroelektrinių gamybos krito 19 proc. iki 1,4 TWh – mažiausiai šiemet.

Pasak M. Gigos, sumažėjus elektros gamybai, išaugo jos importas – 3 Baltijos šalys birželį importavo 460 GWh, o tai yra aukščiausias rodiklis šiais metais, bet mažesnis nei pastarųjų kelerių metų birželio mėnesiais: 2016 metais – 539 GWh, o 2015 metais – 689 GWh.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)