Pirmasis SGD krovinys iš JAV į Klaipėdą, kaip numatoma, atvyks antroje rugpjūčio pusėje – jis įsigytas iš amerikiečių kompanijos „Cheniere Marketing International“.

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad jau netrukus Lietuvą pasieksiančios suskystintosios gamtinės dujos iš JAV yra gera žinia, rodanti pasaulinių kompanijų konkurenciją dėl dujų tiekimo Lietuvai, o ši konkurencija naudinga Lietuvos vartotojams.

„Per mažiau nei mėnesį pasirašyta jau antroji sutartis dėl SGD tiekimo iš JAV ir besiplečianti SGD tiekėjų geografija – tai konkretūs instrumentai užtikrinant kiek įmanoma žemesnę dujų kainą Lietuvos ir kitų Baltijos šalių dujų vartotojams“, – įsitikinęs Premjeras.

Savo ruožtu „Lietuvos dujų tiekimą“ valdančios „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Dalius Misiūnas teigia, kad papildomas dujų kiekis įsigytas atsižvelgiant į Lietuvos ir kitų Baltijos šalių klientų poreikius.

„Augantys pasauliniai SGD gamybos pajėgumai didina rinkos likvidumą ir momentinių sandorių pasiūlą. Tokia situacija sukuria galimybes įsigyti SGD konkurencingomis kainomis, o tai yra naudinga dujų vartotojams regione“, – kalbėjo D. Misiūnas, pridurdamas, kad neabejotinai pasiteisino strategija diversifikuoti tiekimo šaltinius, derinant įvairios trukmės sutartis.

Tuo metu naftos ir SGD terminalų operatorė „Klaipėdos nafta“ praneša suteikusi papildomus SGD terminalo pajėgumus „Lietuvos dujų tiekimui“, planuojančiam atsigabenti jau antrąjį SGD krovinį iš JAV tiekėjo.

Dar šių metų birželį „Lietuvos dujų tiekimas“ iš anksto rezervavo SGD terminalo pajėgumus ateinantiems dujų metams pagal išankstinę terminalo pajėgumų skirstymo procedūrą, o dabar bendrovė pajėgumus rezervavo papildomam kroviniui, įsigytam neatidėliotinų sandorių (angl. spot) rinkoje.

„Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Mindaugas Jusius pažymi, kad Lietuvos dujų tiekimo įmonės turi pasirinkimo galimybę, iš ko ir kokiomis sąlygomis atviroje rinkoje įsigyti gamtinių dujų ir jomis aprūpinti Lietuvos vartotojus. Galimybė rinktis atsiradusi atvėrus SGD terminalą Klaipėdoje ir panaikinus dujų tiekimo monopolį.

M. Jusius atkreipė dėmesį, kad antrąjį šių metų ketvirtį 70 proc. visų šalyje suvartotų dujų buvo patiekta per Klaipėdos SGD terminalą.

Minėtasis dujų krovinys iš JAV bus ketvirtasis „Lietuvos dujų tiekimo“ SGD krovinys šiais metais, o „Natural Gas Fenosa“ – ketvirtasis SGD tiekėjas į Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)