Jeigu derybos nebus sėkmingos, tuomet sumas nustatys arbitražas.

„Tribunolas pasiūlė „Naftogaz“ ir „Gazprom“ pamėginti susitarti dėl sumų. Tokios derybos tęsiamos. Jeigu šalims nepavyks susitarti, tai, manau, tribunolas jas nustatys pats“, – sakė „Naftogaz“ atstovas.

Jo teigimu, „Stokholmo arbitražo sprendime, priimtame gegužės 31 d., nenurodyti jokie skaičiai, susiję su abipusėmis skolomis“. „Nutartyje pateikti principai, kuriais remiantis turi būti paskaičiuotos retroaktyvios kompensacijos už „Naftogaz“ permoką bei kaina už dujas, kurias „Naftogaz“ gavo, tačiau ne viską sumokėjo“, – sakė jis.

Tuo tarpu „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris per spaudos konferenciją penktadienį po kasmetinio akcininkų susirinkimo pranešė, kad kompanija ketina teikti apeliaciją dėl arbitražo sprendimo „Naftogaz“ byloje, nepaisant to, kad, remiantis skaičiavimais, turėtų gauti 1,7 mlrd. JAV dolerių.

„Gautas tarpinis Stokholmo arbitražo teismo sprendimas. Remiantis preliminariais skaičiavimais atsižvelgiant į Stokholmo arbitražo sprendimą, iš „Naftogaz“ „Gazprom“ naujai turėtų būti išskaičiuota 1,7 mlrd. JAV dolerių. Tačiau arbitrų argumentacija daugeliu klausimu tarpinėje nutartyje yra nepakankama. Todėl „Gazprom“ priėmė sprendimą skųsti tarpinį sprendimą Švedijos apeliaciniame teisme“, – sakė A. Mileris.

„Gazprom“ valdybos vicepirmininkas Aleksandras Medvedevas anksčiau sakė, kad kompanija laukia galutinio teismo sprendimo iki šių metų pabaigos.

Kaip žinoma, gegužės pabaigoje gavo „Gazprom“ gavo Stokholmo arbitražo tribunolo sprendimą byloje dėl dujų tiekimo sutarties su Ukrainos „Naftogaz“ sąlygų peržiūrėjimo.

„Gazprom“ ir „ Naftogaz“ 2014-aisiais, apkaltinę vienas kitą piktnaudžiavimu bei įsipareigojimų nevykdymu, iškėlė per Stokholmo tarptautinį arbitražą priešpriešinius, keliomis dešimtimis milijardų JAV dolerių vertinamus ieškinius. Jų žodinis nagrinėjimas baigtas praėjusių metų pabaigoje.

Ukraina yra pateikusi Rusijos dujų monopolininkui ieškinius dėl dviejų sutarčių – rusiškų dujų tranzito į Europos Sąjungą bei jų tiekimo Ukrainai kainos, iš viso 17,9 mlrd. JAV dolerių vertės. Savo ruožtu „Gazprom“ siekia prisiteisti iš „ Naftogaz“ 2,9 mlrd. dolerių už neapmokėtą sąskaitą už dujas, kurios buvo tiektos nuo 2013-ųjų lapkričio iki 2014-ųjų gegužės, taip pat 42,8 mlrd. dolerių už sutarties sąlygos „imk arba mokėk“ nevykdymą (per mažą dujų importą arba jų neimportavimą).

Anksčiau „Naftogaz“ direktorius komercijai Jurijus Vitrenka pripažino, jog šio teisminio ginčo su „Gazprom“ pralaimėjimas reikštų „ Naftogaz“ bankrotą.

„Pralaimėjimas koncernui „Gazprom“ šioje byloje reikštų „ Naftogaz“ bankrotą. Valstybė už „ Naftogaz“ įsipareigojimus neatsako. Įmonės turtas būtų išparduotas, iš to gautos lėšos atitektų kreditoriams“, – sakė J.Vitrenka.

„Naftogaz“ kontroliuoja daugiau nei 90 proc. Ukrainos naftos ir dujų gavybos pajėgumų, yra gamtinių dujų ir naftos transportavimo monopolininkas, valdo 12 požeminių dujų saugyklų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)