Pasak vieno iš rezoliucijos autorių, Seimo nario Žygimanto Pavilionio, norint užkirsti kelią nesaugios Astravo branduolinės elektrinės statyboms, atėjo metas sutelkti visas diplomatines pastangas:

„Praėjusių metų vasarą surinkome piliečių parašus po įstatymo draudžiančio tiekti Astravo ir kitų nesaugių elektrinių gaminamą elektrą į Lietuvos rinką iniciatyva. Neseniai ši iniciatyva virto įstatymu, kuriam buvo pritarta Seime. Šiandien privalome žengti dar vieną žingsnį ir visomis diplomatinėmis priemonėmis sutelkti mūsų artimiausius sąjungininkus kovai prieš šias, grėsmę viso regiono saugumui keliančias, statybas. Seimui tenka ypatingas vaidmuo kelti Astravo klausimą tarptautiniu lygiu, tiesiai bendrauti su kitų šalių parlamentarais, kurie nulemia savo šalies užsienio politikos trajektoriją ir balsuoja už panašius įstatymus.“, – rezoliucijos projektą komentavo Ž. Pavilionis.

Rezoliucija taip pat kviečiama palaikyti Lietuvos tarptautines iniciatyvas nukreiptas prieš nesaugių branduolinių elektrinių statybas, primenant, kad energetinio saugumo trūkumas yra esminis veiksnys išlaikantis Baltijos valstybes ir Europą Rusijos įtakos sferoje, rašoma Seimo nario Ž. Pavilionio išplatintame pranešime spaudai.

Anot kito prie rezoliucijos projekto prisidėjusio Seimo nario, Lauryno Kasčiūno, būtina numatyti priemones, kuriomis pasiektume išsikeltus tikslus:

„Rezoliucijoje siūlome partneriams kartu kreiptis į Europos Sąjungos institucijas siekiant formuoti bendrą ES politiką, kuri užtikrintų tarptautinių reikalavimų taikymą visiems elektrinių projektams, padėtų apsisaugoti nuo nesaugių trečiųjų šalių elektrinių vystymo ES kaimynystėje, uždraustų nesaugiose trečiųjų šalių elektrinėse pagamintos elektros patekimą į ES rinką. Bendra pozicija su artimiausiais kaimynais svarbi, nes tokios šalys, kaip Baltarusija ar Rusija privalo suprasti, kad tai yra ne vien Lietuvos problema, o viso regiono ir visos Europos rūpestis.“, – teigė Laurynas Kasčiūnas.

Seimo nariai viliasi, kad į šią rezoliuciją bus atsižvelgta tiek Seime, tiek kaimyninių šalių parlamentuose. Pasak Seimo nario Vytauto Bako:

„Branduolinė sauga neturi sienų ir galiojantys tarptautiniai susitarimai įpareigoja visus. Deja, susidariusi padėtis nepalieka kitos išeitis nei patiems imtis griežtų priemonių ir bandyti mobilizuoti artimiausius sąjungininkus bei visą tarptautinę bendruomenę“, – teigė Seimo narys.
Po rezoliucijos projektu pasirašė Seimo nariai: Žygimantas Pavilionis, Laurynas Kasčiūnas, Virginijus Sinkevičius, Gabrielius Landsbergis, Dainius Kreivys, Virgilijus Poderys, Vytautas Bakas. Projektą planuojama pateikti šiandienos Seimo posėdyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)