Energetikos ministerijos parengtuose teisės aktuose numatoma, kad naujiems gamtinių dujų ar elektros tiekėjams nebereikės gauti išankstinio leidimo. Priėmus įstatymų pakeitimus, nauji tiekėjai, pateikę Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai visus reikalingus dokumentus, jau kitą dieną galės pradėti gamtinių dujų tiekimo ar nepriklausomo elektros energijos tiekimo veiklas. Tokios veiklos šiuo metu, išskyrus prekybą gamtinių dujų biržoje, reguliuojamos leidimais - šis procesas vidutiniškai užtrunka kelias savaites.

Siūlomi teisės aktai palengvins regioninės gamtinių dujų rinkos įgyvendinimą - Latvija ir Estija taip pat yra įsipareigojusios supaprastinti gamtinių dujų tiekimo licencijavimo procesus. Šiemet visos trys Baltijos valstybės yra atvėrusios savo gamtinių dujų rinkas, todėl šie pakeitimai skatins tarptautinę dujų prekybą ir padės efektyviau išnaudoti kiekvienos valstybės dujų infrastruktūrą.

„Siūlomais pakeitimais bus sukurtos patrauklesnės ir paprastesnės sąlygos prekybai gamtinėmis dujomis ir elektros energija, todėl bus sudarytos geresnės sąlygos atsirasti naujiems energijos tiekėjams. Tai, savo ruožtu stiprins konkurenciją ir sudarys vartotojams realias galimybes užsitikrinti gamtinių dujų ir elektros energijos tiekimą laisvai pasirenkant šių energijos išteklių tiekėjus“, - sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Šiais metais Lietuvoje pradės veikti dvi mažos apimties SGD stotelės - Klaipėdoje perpylimo, o Druskininkuose - skystinimo. Todėl Energetikos ministerijos parengtuose teisės aktuose yra reglamentuojami pagrindiniai tokių stotelių veiklos bei reguliavimo principai, kurie prisidės skatinant mažos apimties SGD veiklas.

„Mažos apimties SGD stotelės - didelį potencialą turinti veiklos sritis. Labai svarbu tai, kad naujas reguliavimas sudarys aiškumą ir prielaidas dėl mažos apimties SGD veiklų plėtros ir turės teigiamos įtakos verslo sąlygoms ir jo plėtrai”, - sako energetikos ministras Ž. Vaičiūnas.