Trečiadienį paskelbtame interviu Lietuvoje besilankantis už energetiką atsakingas eurokomisaras Marošas Šefčovičius teigė, kad Europos Sąjungoje (ES) negalima drausti branduolinėse jėgainėse pagamintos elektros importo, o draudimai importuoti branduolinę elektrą iš trečiųjų šalių turėtų būti įvertinti, atsižvelgiant į Pasaulio Prekybos Organizacijos (PPO) nuostatas.

Paklaustas, ar tai nereiškia, kad Lietuvos siekiai blokuoti elektrą patirs fiasko, S.Skvernelis tikino, kad „tikrai ne“. Anot ministro pirmininko, Lietuva užtikrins, kad elektra iš Astravo AE nepatektų į rinką.

„Paminėta, kad tai yra ne Lietuvos, o Europos Sąjungos ir Baltarusijos problema, galiausiai dėl nepatekimo, įstatymas yra priimtas, pozicija suderinta su partneriais Baltijos valstybėse, techniškai tai įmanoma padaryti. Lietuva yra pasirengusi tai daryti, kad į mūsų rinką nepatektų elektra iš nesaugių branduolinių elektrinių“, - Žinių radijui ketvirtadienį sakė S.Skvernelis.

Jis teigė, kad nebūtina ES mastu drausti elektros importo, pakanka, kad energija nepatektų per keletą šalių.

„Nereikia drausti, mes kalbame apie bendrą elektros rinką, išvengti per tam tikrus tarpinius variantus ar užkardyti, kad per kitą (šalį nepatektų - BNS)“, - tikino premjeras.

Trečiadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė ir energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas tikino, kad Lietuvos siekis neįsileisti elektros iš Astravo AE yra susijęs su nacionaliniu saugumu ir su PPO taisyklėmis neturėtų kirstis.

Seimas balandį priėmė sprendimą riboti elektros importą iš Astravo AE ir kitų nesaugių trečiųjų šalių branduolinių jėgainių. Pernai birželį Vyriausybė pritarė elektros, pagamintos Astravo AE ir kitose trečiose šalyse, embargo planui, pagal kurį jos importas į Lietuvą, o kartu ir į kitas ES šalis, bus ribojamas per elektros biržos „Nord Pool“ Lietuvos zoną. Neseniai prie Lietuvos iniciatyvos pareiškė prisijungianti ir Lenkija.

Baltarusija nėra PPO narė, tačiau Rusija, iš kurios elektros importas taip pat būtų ribojamas, PPO priklauso nuo 2012 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)