Sistemoje trūkstamą energiją „Lietuvos energijos gamybos“ valdoma elektrinė vienu agregatu gaminti ėmė netrukus po atsijungimo, o po kelių valandų jos agregatai vėl veikė.

Atsijungus 700 MW galios „NordBalt“ jungčiai staigiai mažėja elektros energijos tiekimas į Lietuvą. Tad Kruonio HAE, kuri gaminti elektros energiją gali pradėti per 2 min. nuo paleidimo pradžios, aktyvuojama siekiant greitai suvaldyti situaciją ir užtikrinti nenutrūkstamą elektros energijos tiekimą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Po vidurnakčio valandai buvo aktyvuotas vienas iš avariniam rezervui priskirtų Kruonio HAE agregatų, o vėlesnėmis valandomis importuoti elektros energijos iš Švedijos nebuvo numatyta, tad rezervas nebuvo aktyvuojamas.

Apie 6 val. ryto elektra „NordBalt“ jungtimi pagal planą jau turėjo tekėti į Lietuvą, dėl to Kruonio HAE agregatas vėl buvo įjungtas.

Po valandos, žmonėms keliantis ir pradedant darbus, ėmė didėti elektros energijos vartojimas, avarinį rezervą Kruonio HAE pradėjo tiekti dviem agregatais (400 MW galia) ir teikė iki 9 val. Vėliau rezervo teikimas gali būti atnaujintas, likusią dalį trūkstamos elektros energijos perdavimo sistemos operatorius gali dengti ir iš kitų, aplinkinėse šalyse veikiančių šaltinių.

Šiemet Kruonio HAE avarinis rezervas buvo aktyvuotas šešis kartus. Praėjusiais metais, kai naujos „NordBalt“ jungties stabilumas buvo mažesnis, avarinis rezervas Kruonyje iš viso aktyvuotas 57 kartus (2015 m. – 20 kartų).

Pranešama, kad „NordBalt“ sutrikimą tikimasi pataisyti penktadienį iki vidurnakčio. Jei sutrikimo greitai pataisyti nepavyktų ir elektros energijos trūkumas užsitęstų, tai gali padidinti elektros energijos kainas biržoje. Tokiu atveju „Lietuvos energijos gamyba“ yra pasiruošusi prie kainų stabilizavimo prisidėti įjungdama dujinį kombinuoto ciklo bloką Elektrėnų komplekse.

Šią savaitę, trečiadienį, dėl atšalusių orų bei planinių elektrinių remontų aplinkinėse šalyse kiek pakilus elektros energijos kainoms, kombinuoto ciklo blokas jau buvo įjungtas. Jis veikė be sustojimo beveik dvi paras iki vėlaus ketvirtadienio vakaro.

Gamyba šiuo bloku nepratęsta, nes Skandinavijos šalyse keliskart padidėjo vėjo elektrinių gamyba ir ėmė šilti orai. Tai lėmė, kad elektros energijos poreikis sumažėjo, todėl planuota, kad per „NordBalt“ į Lietuvą galės patekti daugiau pigesnės elektros energijos iš Skandinavijos.

Šios dienos, gegužės 12 d., vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje siekia 33,46 Eur/MWh. Trečiadienį ji buvo pakilusi beveik iki 37 Eur/MWh.

Planinis „NordBalt“ jungties atjungimas priežiūros darbams numatytas nuo birželio 3 d.