Kuveito ministras pabrėžė, kad emyratas palaiko bet kokias kitų šalių eksportuotojų pastangas, skirtas stabilizuoti pasaulinę naftos rinką, pirmadienį skelbia Kuveito naujienų agentūra KUNA.

2016 m. lapkričio pabaigoje OPEC narės Vienoje nusprendė sumažinti naftos gavybą iki 32,5 mln. barelių per parą. Buvo skelbta, kad pirmąjį 2017 metų pusmetį organizacijos narės sumažins gavybos apimtis beveik 1,2 mln. barelių per parą. Gegužės 24 ir 25 dieną Vienoje susitarimo dalyviai aptars klausimą dėl susitarimo pratęsimo mažiausiai dar pusei metų.

Kelios OPEC šalys svarstė galimybę aktyviau mažinti gavybą

Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) kelios šalys-narės svarstė ne tik planus pratęsti dar pusei metų susitarimą dėl naftos gavybos mažinimo, bet ir galimybę aktyviau, nei buvo sutarta, ją mažinti, informuoja naujienų agentūra „Bloomberg“ remdamasi keturiais neįvardintais kartelio atstovais.

„Kelių OPEC šalių ministrai svarstė ne tik galimą susitarimo pratęsimą iki 2018 metų pradžios, bet ir aktyvesnį gavybos apimčių mažinimą“, - rašo agentūra.

Kartu „Bloomberg“ šaltiniai pažymėjo, kad šiuo klausimu diskusijų dalyviams vieningos nuomonės prieiti nepavyko.

OPEC 2016 m. lapkričio 30 d. Vienoje susitarė sumažinti gavybos apimtis 1,2 mln. barelių per parą nuo spalio mėnesio lygio. Vienuolika karteliui nepriklausančių šalių gruodžio 10 dieną susitarė sumažinti savo gavybą iš viso 558 tūkst. barelių per parą, įskaitant Rusiją, kuri įsipareigojo sumažinti gavybos apimtis 300 tūkst. barelių.

Pasiektas susitarimas turėjo galioti pirmąjį 2017 metų pusmetį, be to, palikta galimybė jį pratęsti. Tolesnis susitarimo likimas paaiškės gegužės 25 dieną, Vienoje, kur planuojamas OPEC posėdis.

Pirmadienį Saudo Arabijos energetikos ministras Chalidas al-Falehas (Khalid al-Falih) per savo vizitą Kvala Lumpūre pareiškė, kad šalių-naftos gamintojų susitarimas dėl naftos gavybos ribojimo gali būti pratęstas ir po 2017 metų.

Kaip pirmadienį skelbia naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi savo šaltiniais OPEC ir naftos pramonės sferoje, susitarimo dalyvės svarsto galimybę pratęsti susitarimą dėl gavybos ribojimo devyniems mėnesiams ar dar ilgesniam laikotarpiui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)