„Jeigu ji atsiras, tai ji bus įtvirtinta ir nekintama, arba jos nebus“, - žurnalistams Vyriausybėje sakė premjeras, paklaustas, apie siūlymą pratęsti PVM lengvatą šildymui. Jo teigimu, pratęsinėti lengvatą kas metus nėra prasminga.

S. Skvernelio teigimu, Vyriausybė šiuo metu „eina į finišo tiesiąją“, ruošdama kompleksines mokesčių pertvarkas.

Ministras pirmininkas sakė, kad dėl šildymo bus ieškoma socialiai teisingiausio sprendimo, kaip paremti žmones, kuriems šildymas yra didelė našta. Premjeras pridūrė, kad „šiandien laikosi tos pozicijos, kuri buvo išsakyta Vyriausybės“. Iki šiol Vyriausybė pasisakė prieš lengvatos pratęsimą.

„Reikia dar kartą vertinti kiek ji (lengvata) socialiai teisinga, efektyvi, kiek ji skatina daugiabučių atsinaujinimą, kiek ji skatina taupyti, kiek ji socialiai teisinga, kad mes remiame ir dideles pajamas gaunančius žmones“, - teigė S. Skvernelis.

Šiuo metu įstatyme numatyta, kad lengvatinis 9 proc. PVM tarifas šildymui nustos galioti birželio 1 dieną ir nuo šios datos bus taikomas įprastas 21 proc. mokesčio dydis.

Grupė konservatorių neseniai įregistravo įstatymo pataisas, pagal kurias lengvata būtų pratęsta dar trejiems metams. Naujasis Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas siūlo visam laikui nustatyti lengvatinį tarifą.

Kritikai sako, kad PVM lengvata šildymui nėra socialiai teisinga, nes ja naudojasi ir turtingi žmonės, tuo metu lengvatos automatiškai negauna visi tie, kurie nesinaudoja centrinio šildymo sistema, nepriklausomai nuo jų pajamų. Vyriausybė pasisako už tai, kad šildymo išlaidos būtų kompensuojamos tik mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms.

Lengvatos šalininkai sako, jog valstybė turi prisiimti atsakomybę už tai, kad šilumos tiekimas daugiabučiams vis dar yra brangus ir neefektyvus, o ne perkelti šią naštą ant vartotojų pečių.

Jie teigia, kad panaikinus lengvatą socialinės paramos gavėjais taptų šimtai tūkstančių gyventojų, tai būtų biurokratinė našta savivaldybėms ir moralinė žala pašalpų gavėjais paverstų daugiabučių gyventojams.

Beveik pusšimtis Seimo narių siūlo dėl PVM lengvatos apsispręsti skubos tvarka. Šis klausimas turėtų būti įtrauktas į kitos savaitės plenarinio posėdžio darbotvarkę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)