OPEC praėjusių metų pabaigoje susitarė nuo sausio pradžios iki birželio pabaigos naftos gavybą sumažinti 1,2 mln. barelių per dieną. Rusijos bei dar kelių ne OPEC šalių įsipareigojimai šiame susitarime buvo dvigubai mažesni.

Šis sandoris iš pradžių kilstelėjo naftos kainas, bet augančios JAV atsargos šį augimą sustabdė. „Reuters“ teigimu, vis daugiau OPEC šalių linksta prie nuomonės, kad atsargų mažinimas gali trukti ilgiau nei 6 mėnesius.

„Programos pratęsimas yra reikalingas, norint subalansuoti rinką. Tačiau bet koks naujas susitarimas turi būti ir su ne OPEC šalimis“, – „Reuters“ cituoja OPEC atstovą.

Rusija – didžiausia iš susitarime dalyvaujančių ne OPEC šalių – kol kas nepareiškė jokios oficialios pozicijos dėl galimo programos pratęsimo, bet, pasak „Reuters“, šalis atidžiai stebi JAV skalūnų naftos gavybos suaktyvėjimą.

Būtent skalūnų naftos gavybos atsigavimas neleidžia OPEC kilstelti kainų iki norimo lygio.

„Didžiosios OPEC šalys, tarp jų Saudo Arabija, yra nepatenkintos dėl padidėjusios skalūnų naftos gavybos bei yra priverstos rinktis tarp dalies savo rinkos arba dalies pelno praradimo“, – kalbėjo vienos iš OPEC šalių atstovas.

Kitas OPEC šalių susitikimas turėtų įvykti gegužės 25 d. Vienoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)