Informaciją ES aplinkosaugos ministrų taryboje pristatys aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

„Mes reikalaujame stabdyti Astravo AE statybą, remdamiesi konkrečiais argumentais, kodėl esame smarkiai susirūpinę dėl galimo pavojaus ne tik Lietuvos, bet ir kaimyninių šalių gyventojų sveikatai ir aplinkai“, – pirmadienį Aplinkos ministerijos išplatintame pranešime cituojamas ministras.

Vilnius jau anksčiau yra pažymėjęs, kad Astravo atominė elektrinė statoma pažeidžiant tarptautines konvencijas, o objekto statybos aikštelė parinkta netinkamai.

Šių metų sausį Astrave lankėsi Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ekspertų misija, tačiau ji vertino tik elektrinės inžinerinio projekto atsparumą išorės grėsmėms, tačiau ne aikštelės parinkimo kriterijus. Lietuva Baltarusijos reikalauja atlikti elektrinės „streso“ testus, į juos įtraukiant ir Lietuvos bei ES ekspertus, taip pat visapusiško, o ne selektyvaus TATENA ekspertų vertinimo.

Lietuvos nuogąstavimus dėl Astravo elektrinės saugumo premjeras Saulius Skvernelis neseniai išsakė Vokietijos kanclerei Angelai Merkel vizito į Berlyną metu. Anot A. Merkel, Vokietija sieks, kad Astravo elektrinės techniniai standartai būtų kiek galima aukštesni, nors apie reikalavimą visiškai nutraukti statybas nekalbėjo.

Vasarį Lietuvos parlamentinės partijos pasirašė susitarimą dėl veiksmų prieš Astravo atominę elektrinę. Seimo Energetikos komisija taip pat yra pritarusi konservatorių inicijuotam Lietuvos elektros sistemos ir rinkos apsaugos įstatymo projektui, kuriuo siekiama boikotuoti Astrave pagamintą elektros energiją.

Pirmąjį Astravo elektrinės reaktoriaus bloką Minskas planuoja paleisti 2019 m. – metais vėliau, nei skelbta anksčiau. Lietuva nerimauja, kad 50 km atstumu nuo Vilniaus statoma Astravo atominė elektrinė didelės nelaimės atveju gali būti pavojinga ne tik Lietuvos sostinei – gali tekti evakuoti žmones, būtų užterštas Neries upės bei gruntinis vanduo.