Ministras pirmadienį Taline susitinka su Estijos Ekonomikos ir infrastruktūros ministre Kadri Simson.

„Numatyta aptarti visam regionui aktualius tarptautinės branduolinės saugos užtikrinimo ir nesaugiai statomos Astravo AE klausimus. Ministras pristatys, kokių prevencinių veiksmų imasi Lietuva, siekiant apsaugoti mūsų elektros energetikos sistemą nuo nesaugiose jėgainėse gaminamos elektros“, – BNS teigė Ž. Vaičiūno atstovė Aurelija Vernickaitė.

Anot jos, Ž.Vaičiūnas K. Simson ragins laikytis vieningos, solidarios pozicijos.

Be to, bus aptartas Baltijos šalių sinchronizavimo su Europos elektros tinklais projektas ir Baltijos dujų rinkos kūrimas.

Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid pernai teigė, kad Europos Sąjunga neturėtų įsileisti elektros iš Baltarusijos statomos Astravo atominės elektrinės, jeigu jos elektros kainoje neatsispindės aplinkosaugos rizikos.

Įvairūs energetikos ekspertai ne kartą pareiškė, kad Astravo AE pagamintos elektros į rinką nereiktų įsileisti ne vien dėl to, kad jėgainė statoma nesaugiai, bet ir todėl, kad Rytų šalyse taikomi žemesni aplinkosaugos bei statybų saugos reikalavimai.

Dėl to elektros kainos tokiose jėgainėse yra žemesnės, nes ES standartai.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo AE nuolat įvyksta įvairūs incidentai, kurie Lietuvai kelia abejonių dėl jėgainės saugumo.

Jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų.

Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)