„Didieji vėjo parkai pradėjo veikti 2016 m. antroje pusėje, todėl tikėtina, kad šiemet pagaminamos vėjo energijos kiekis dar labiau augs, o vėliau stabilizuosis. Tai pakankamai didelė pagamintos elektros energijos dalis. Apie trečdalis vietinės elektros energijos pagaminama vėjo jėgainėse, kartu tai yra dešimtadalis visos šalyje suvartojamos elektros energijos“, – naujienų agentūrai ELTA sakė Ž. Vaičiūnas.

Tuo metu Atsinaujinančios energijos gamintojų asociacijos vadovas Ruslanas Sklepovičius teigia, kad šio sektoriaus potencialas Lietuvoje nėra išnaudojamas.

„Lietuvoje per pastaruosius ketverius metus nieko nevyko, pavyzdžiui, vėjo energetikos sektoriuje nėra jokių politinių sprendimų. Su saulės energetika tas pats. Visi projektai, kurie dar augina rodiklius, tai yra prieš šešerius metus padaryto įdirbio rezultatai. Nuo 2013 metų neinicijuota jokių projektų. Čia viskas priklauso nuo požiūrio. Techninio potencialo yra į valias. Be to, tyrimai rodo, kad Baltijos šalys yra vienos palankiausių atsinaujinantiems energetikos ištekliams vystyti“, – Eltai sakė R. Sklepovičius.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigia, kad vertinant ankstesnį laikotarpį reikia žvelgti kompleksiškai. Pvz., 2016 m. startavo jungtys su Švedija ir Lenkija, dėl to buvo galima mažinti elektros kainą vartotojams. Be to, buvo pakankamai gera situacija elektros rinkoje. 2015 metais pradėjo veikti dvipusė elektros energijos apskaita ir jau pernai sulaukta pirmųjų rezultatų. O ir ateityje vien atsinaujinančios energetikos srityje numatyta nemažai reikšmingų uždavinių.

„Vyriausybės programoje daug ambicingų tikslų dėl vėjo elektrinių Baltijos jūroje galimybių. Šioje srityje verta ambicijas didinti. Jau peržiūrime Nacionalinę energetinės nepriklausomybės strategiją, numatysime vėjo energetikos sektoriaus kryptis po 2020 metų. Spręsime, kokia turėtų būti vėjo jėgainių suminės galios riba lyginant su dabartiniais 500 megavatų“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Kaip ELTA jau skelbė, 2016-ieji buvo rekordiniai atsinaujinančių išteklių energetikai – pernai iš jų pagaminta beveik 2 teravatvalandės elektros. Elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ duomenimis, tai buvo 23,4 proc. didesni nei 2015 metais ir 68,8 proc. didesni nei 2014 metais skaičiai. Dvi teravatvalandės yra beveik penktadalis visos šalies elektros poreikio. Vėjo generuotos elektros mastas (1 TWh) ženkliai lenkia kitus atsinaujinančius energijos išteklius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)