Lietuvos politikai yra pripažinę, kad su Lenkijos atstovais kalbantis apie sinchronizavimą, keliamas klausimas, kaip bus užtikrinama, kad elektra iš Rusijoje ir Baltarusijoje esančių nesaugių arba žemesnių gamtosauginių reikalavimų besilaikančių jėgainių nepatektų į Baltijos šalis ir Lenkiją.

Anot L. Linkevičiaus, šiuos klausimus jis penktadienį aptarė su Lenkijos prezidento kanceliarijos valstybės sekretoriumi Krzysztofu Szczerskiu.

„Priminiau (K. Szczerskiui - BNS), kad pas mus dabar yra toks įstatymas kuriamas, kad jeigu nesaugūs objektai, tai mes iš jų tiesiog neperkame produkcijos, kitaip tariant, nutraukiam tuos ryšius. Mano požiūriu - už kolegą neturėčiau kalbėti - tai irgi yra faktorius, kuris turėtų paskatinti bendradarbiavimą šia kryptimi, kad Lenkija paremtų mūsų siekį. Tuomet daugiau aiškumo atsiranda, tai šiuo kontekstu mes kalbėjome, bet apie jokius galutinius pritarimus kalbėti nereiktų, bet aiškumo daugiau“, - BNS sakė L. Linkevičius.

Jis teigė, kad kalbant apie sinchronizaciją pabrėžė, jog tai Lietuvai yra svarbus projektas.

„Kalbant apie sinchronizaciją, tai apskritai sietina su mūsų dialogu energetikos segmente. Yra įdirbis, yra elektros tiltas, yra dujų jungčių finansavimas.

Tai mes turime to pozityvo kurti kažką daugiau. Aš pabrėžiau, kad tikrai mums gyvybiškai svarbi sinchronizacija“, - tikino ministras.

Baltijos šalys yra sutarusios nuo rusiškojo elektros tinklo BRELL atsijungti iki 2025 metų. Lietuva pasisako už sinchronizavimą per Lenkiją, tačiau Estija iškėlė sinchronizavimo per Suomiją idėją.

Šiuo metu Europos Komisijos Jungtinis tyrimų centras atlieka sinchronizavimo studiją, kuri turėtų atsakyti koks sinchronizavimo variantas Baltijos valstybėms yra geriausias.

Analizuojama galimybė sinchronizuoti elektros tinklus per Lenkiją, per Suomiją, arba Baltijos šalims dirbti atskiru sinchroniniu režimu, nesijungiant prie Europos valstybių.

Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas BNS gruodžio viduryje teigė, kad preliminariai Jungtinis tyrimų centras rekomenduoja sinchronizuoti elektros tinklus per Lenkiją, nes tai būtų pigiausia alternatyva. Jis taip pat tikino, kad santykiai su Lenkija dėl sinchronizavimo šyla ir Varšuva į projektą žvelgia palankiau nei anksčiau.

Ž. Vaičiūnas trečiadienį BNS sakė, kad dėl įstatymo nepirkti elektros iš nesaugių elektrinių Vyriausybė apsispręs kitą savaitę. Šiuo įstatymu siekiama stabdyti Baltarusijoje, 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos Astravo atominės elektrinės statybas.

Pernai birželį Vyriausybė pritarė elektros, pagamintos Astravo AE ir kitose trečiose šalyse, embargo planui, pagal kurį jos importas į Lietuvą, o kartu ir į kitas ES šalis, bus ribojamas per elektros biržos „Nord Pool“ Lietuvos zoną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)