VŠT atstovė spaudai Violeta Kiburytė BNS pranešė, kad sprendimą dėl nepriklausomo techninės būklės eksperto skyrimo Stokholmo arbitražas ketina priimti iki sausio 16 dienos.

„Vilniaus energijai“ lapkričio pabaigoje paprašius Stokholmo arbitražo paskirti nepriklausomą šilumos ūkio vertintoją, VŠT gruodžio pabaigoje paprašė, kad sprendimas būtų priimtas kuo greičiau.

Arbitražas sprendimą buvo numatęs priimti iki sausio 2 dienos. Vis dėlto arbitražas gruodžio 30 dieną nusprendė, jog sprendimą dėl techninio eksperto skyrimo priims iki sausio 10 dienos.

Pagal Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutartį „Vilniaus energija“ ir VŠT techninės būklės ekspertą turėjo išsirinkti kartu, tačiau bendrovėms nepavyko dėl jo susiderėti, todėl VŠT praėjusių metų liepą pasirašė 228,7 tūkst. eurų vertės sutartį su bendrovėmis „Elektrėnų energetikos remontas“ ir „Inspecta“.

VŠT teigimu, įvertinus turtą – daugiau nei 33 tūkst. objektų, turėtų paaiškėti, kuri pusė turės kompensuoti kitai šaliai už 15-kos metų investicijas į šilumos ūkį.

Tačiau „Vilniaus energija“ nepritaria tokiam požiūriui ir tvirtina, jog nuomos sutartyje nėra numatyta, jog techninės būklės ekspertas nustatys turto vertę – jis esą turi nustatyti, ar grąžinamas turtas gali užtikrinti kokybišką šilumos tiekimą gyventojams ir ar yra sukomplektuotas. Turto vertė esą automatiškai paskaičiuojama, įvertinus investicijų nusidėvėjimą.

Kai kurie ekspertai teigia, kad šilumos ūkio vertė gali būti mažesnė nei 2002 metais, kai ūkis buvo išnuomotas, o tai reiškia, kad „Vilniaus energija“ turėtų sumokėti kompensaciją miestui.

VŠT tikina, kad 2002 metais išnuomoto 108 mln. eurų vertės turto likutinė vertė šiuo metu siekia apie 14 mln. eurų, be to, 160 mln. eurų vertės „Vilniaus energijos“ investicijų likutinė vertė kitąmet turėtų siekti apie 80 mln. eurų.

„Veolia“ (buvusi „Dalkia“) pernai sausį Vašingtono arbitražui pateikė ieškinį prieš Lietuvą, kuriame reikalaujama atlyginti apie 100 mln. eurų žalos dėl neva nesąžiningo valstybės elgesio ir bendrovės investicijų Lietuvoje nusavinimo.

„Vilniaus energijos“ ir VŠT šilumos ūkio nuomos sutartis baigiasi 2017 metų kovo 29 dieną, o perduoti ūkį Vilniaus šilumos tinklams numatoma iki kitų metų liepos 1-osios.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)