Baltarusijos ambasadoriui įteiktoje notoje prašoma nuodugniai ištirti šį incidentą ir informuoti Lietuvą, kaimynines valstybes ir Tarptautinės atominės energijos agentūrą (TATENA) apie tyrimo rezultatus. Notoje reiškiamas didelis susirūpinimas pasikartojančiais incidentais Astravo AE. Apie juos Lietuva sužino ne iš oficialių Baltarusijos šaltinių, o iš žiniasklaidos.

Remiantis Baltarusijos žiniasklaidos pranešimais, pirmadienį Baltarusijos geležinkelio stotyje Slavnoe įvyko incidentas, kai iš gamyklos Rusijoje į Baltarusiją gabenant naują reaktoriaus korpusą, skirtą Astravo AE 1-ajam blokui, reaktoriaus korpusas užkliudė geležinkelio elektros tiekimo atramą.

Užsienio reikalų ministerija įteiktoje notoje Baltarusijai taip pat dar kartą pakartojo reikalavimus kuo skubiau pasikviesti visos apimties Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) aikštelių vertinimo misiją, kuri turi įvertinti Astravo aikštelės tinkamumą AE statybai ir jos atrankos kriterijus; remiantis 2011 metais pasirašytu susitarimu su Europos Komisija, atlikti išsamius rizikos ir atsparumo vertinimo testus (angl. stress-tests) pagal ES metodologiją ir dalyvaujant tarptautiniams ekspertams, taip pat įkurti tarptautinę ekspertų komisiją, kurią pasiūlė Jungtinių Tautų Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas, kad būtų išsamiai įvertinta Astravo AE projekto atitiktis konvencijos nuostatoms.

Ministerijos duomenimis, pastarasis incidentas yra jau šeštasis Lietuvai žinomas incidentas, įvykęs šiemet vystant Astravo AE projektą.

Lietuvos ekspertų vertinimu, liepos 10 dienos incidentas, kurio metu iš keturių metrų aukščio nukrito 330 tonų sveriantis reaktoriaus korpusas, buvo ypač pavojingas ir galintis turėti negrįžtamų neigiamų pasekmių statomos AE saugai, todėl Lietuva pareikalavo sugadintą reaktoriaus korpusą pakeisti nauju.

Nors Baltarusija siekė paneigti incidento faktą ir sumenkinti jo pasekmes, aktyviomis Lietuvos institucijų pastangomis pavyko pasiekti, kad Baltarusija pripažintų, kad nukritęs reaktoriaus korpusas būtų pakeistas nauju.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)