Dideliu impulsu tokio centro steigimui tapo Klaipėdos universitete šiemet atsiradusi SGD technologijų terminalų inžinerijos studijų programa.

„Puikiai suvokiame, kad šie studentai – tai kritinė būsimųjų specialistų masė, kuri yra būtina SGD rinkos vystymui Klaipėdoje. Tik turėdami pakankamą skaičių kompetentingų inžinierių galime toliau siekti, kad uostamiestis taptų SGD paskirstymo ir technologijų centru Baltijos jūros regione, generuojančiu naujas darbo vietas ir gebančiu pritraukti SGD srityje dirbančias tarptautines kompanijas“, – akcentavo Andrius Sutnikas, SGD klasteriui priklausančio Klaipėdos mokslo ir technologijų parko komunikacijų vadovas, SGD klasterio koordinatorius.

Į SGD terminalų inžinerijos sritį besigilinantis akademinis jaunimas turi sąlygas bendradarbiauti su klasterio įmonėmis įgyvendinant tam tikras mokslines iniciatyvas. Vis dėlto nuo šiol Klaipėdoje egzistuojanti galimybė iš labai arti pažinti technologinius SGD procesus ir dirbti su įranga, kuri yra analogiška esančiai SGD terminaluose, yra visiškai nauja bei atveria daug erdvės sparčiam studentų tobulėjimui.

SGD kompetencijų centro vystymu rūpinasi ir savo jėgas šiam tikslui vienija visi klasterio nariai. Pirmuoju solidžiu rėmėju kuriant naują mokymų infrastruktūrą tapo JAV automatikos sprendimų korporacija „Emerson“, padovanojusi modernios ir vertingos įrangos. „Starto etape siekiame, kad studentams būtų sudarytos sąlygos modeliuoti technologinius SGD terminalo procesus. „Emerson“ sprendimai pasižymi itin aukšta kokybe, jie paplitę visame pasaulyje, tad manome, kad Klaipėdoje rengiamiems specialistams bus išties naudinga prisiliesti prie tokios įrangos“, – kalbėjo „Emerson Process Management“ direktorius Baltijos šalims Algirdas Čebatorius.

Atviros prieigos principu SGD kompetencijų centro infrastruktūra mokymo tikslais galės naudotis ir įmonės. Tikimasi, kad tai stipriai prisidės prie verslo konkurencingumo didinimo SGD technologijų srityje. Šiuo metu skirtingos SGD klasteriui priklausančios kompanijos bendradarbiauja vystydamos penkis tyrimų ir plėtros inovacinius projektus, kad pateiktų rinkai su SGD technologija susijusius naujus sprendimus arba paslaugas. Nors įmonės turi nemažai patyrusių inžinierių, technologinių SGD žinių poreikis juntamas kalbant tiek apie specialistus, tiek apie įmonių vadovus, siekiančius glaudesnio bendradarbiavimo su verslo partneriais. Kompetencijų centre klasterio įmonės turės galimybę ne tik pristatyti savo siūlomus technologinius sprendimus, bet ir mokymo programas, įgalinančias su jais dirbti.

Klasteriui priklausančios AB „Vakarų laivų gamykla“ generalinio direktoriaus Arnoldo Šileikos žodžiai tai patvirtina: „Šis centras mums svarbus dviem aspektais. Pirma, jis suteikia galimybę mūsų inžinerinį personalą supažindinti su SGD technologiniais procesais. Antra, perspektyvoje tikimės įsilieti į SGD technologijų rinką teikdami savo produktus ir paslaugas, todėl tokia bazė suteiktų konkurencinį pranašumą bendraujant su klientais. Tarptautinių kompanijų partnerystė įgyvendinant SGD kompetencijų centrą atveria galimybes produktus ir paslaugas teikti globalioje rinkoje“.

Kadangi Lietuvos klasteris vienija ir kelias tarptautines kompanijas, kurios suinteresuotos galimybėmis plėstis SGD rinkoje, naujasis Kompetencijų centras turi nemažai potencialo funkcionuoti ir kaip konkretus verslo modelis.

Šiuo metu Lietuvos SGD klasteriui priklauso AB „Klaipėdos nafta“, AB „Vakarų laivų gamykla“, Klaipėdos universitetas, Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla, Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas, Lietuvos energetikos institutas, Klaipėdos laisvoji ekonominė zona, tarptautiniai partneriai „Emerson“ bei SGS. Neseniai klasteris pasipildė dešimtuoju nariu – norvegų kompanija „DNV-GL“. Klasterio tikslas – vienyti mokslą bei verslą, suteikti impulsą bei sudaryti sąlygas kurti ir pritaikyti praktiškai žinias SGD srityje Baltijos regione.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)