VKEKK komisijos narys Darius Biekša teigė, kad šiemet elektros kainų tvirtinimas užtruko dėl vėluojančių dokumentų, kurių kontrolės institucija negavo laiku.

„Turime pakankamai didelį elektros, perkamos rinkoje, kainos mažėjimą, ir tokie smulkūs sumažėjimai skirstymo dalyje ir VIAP'o (visuomenės interesus atitinkančios paslaugos) apimtis. Praktiškai per visas dedamąsias turime korekciją žemyn“, - kainos mažėjimą komentavo VKEKK atstovas.

Pasak jo, bendrai elektros kaina buitiniams vartotojams mažėja apie 5 proc.

„Žiūrint pagal „ESO“ siūlomus planus, kainos pokytis skiriasi nuo 4 iki 8 proc.”, - apibendrino pašnekovas.

Nauji tarifai elektrai įsigalios nuo kitų metų sausio 1 d. Elektros kainas komisija tvirtina kas pusmetį.

Pasiteiravus apie elektros kainos tarifų pokyčių prognozes ateityje, D. Biekša teigė: „Taip, turime korekcijas dėl kuro kainų, kas turės įtakos dujų kainai kitais metais, bet kol kas kontraktų kitiems metams detaliai komentuoti negalime, bet pagrindinę naudą, kurią davė kabelis į Švediją, mes jau esame atidavę rinkai sumažinant produkto kainą. Viskas kita priklauso, nuo VIAP'o, kas gali keistis nuo valdžios sprendimų ateityje. Didelio šuolio žemyn jau negalima tikėtis, viskas priklauso nuo įmonių, kaip jos efektyvins savo ciklus. Galbūt mažėjimas dar galimas, bet nebe tokiais tempais“.

Nuo 2017 metų sausio 1 dienos „Standartinio" vienos laiko zonos tarifo plano kainą ESO siūlo mažinti 5 proc., iki 11,4 cento už kWh.

Šiuo metu pagal šį planą atsiskaito apie 70 proc. privačių ESO klientų, kurie moka 12 centų už kWh. ESO klientai, pasirinkę „Standartinį" dviejų laiko zonų tarifo planą, nuo kitų metų mokėtų 12,4 cento (dienos metu darbo dienomis) ir 9,1 cento už kWh (nakties metu ir savaitgaliais).

Dviejų laiko zonų tarifo planai rekomenduojami tiems klientams, kurie 30 proc. ir daugiau elektros energijos suvartoja naktimis ir savaitgaliais. 2017 metais „Elektrinių viryklių" tarifo plano vienos laiko zonos kainą siūloma sumažinti 4,2 proc., iki 11,4 cento už kWh.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)