Antradienio rytinėje prekyboje „Brent“ rūšies naftos ateities sandorių kaina, palyginti su pirmadienio vakarine prekyba, smuko 0,76 proc., iki 54,52 JAV dolerio už barelį.

JAV „West Texas Intermediate“ naftos ateities sandorių kaina antradienį sumažėjo 1,02 proc., iki 51,26 dolerio už barelį.

Praėjusį trečiadienį OPEC šalys susitarė sumažinti naftos gavybą 1,2 mln. barelių per parą – iki 32,5 mln. barelių. Toks susitarimas buvo pasiektas po to, kai tikroji kartelio lyderė Saudo Arabija sutiko ženkliai sumažinti gavybą ir atsisakė reikalavimo savo pagrindiniam konkurentui Iranui taip pat mažinti gavybą. Tai bus pirmas gavybos sumažinimas nuo 2008 metų. Be to, pirmą kartą per 15 metų grupė suderino savo veiksmus su Rusija, nepriklausančia OPEC organizacijai. OPEC tikisi, kad karteliui nepriklausančios šalys sumažins gavybą dar 600 tūkst. barelių per parą. Rusija pareiškė esanti pasirengusi pirmąjį 2017 metų pusmetį sumažinti gavybą 0,3 mln. barelių per parą.

Ir vis dėlto analitikai vis dar abejoja tuo, kad OPEC narių ir naftos gamintojų gavybos sumažinimo pakaks, kad sumažėtų naftos pasiūlos perteklius rinkoje.

Naftą eksportuojančių šalių organizacijai (OPEC) priklausančios narės ir jai nepriklausančios valstybės gali galutinai suderinti susitarimą dėl naftos gavybos apribojimo gruodžio 10 dieną Vienoje, šią informaciją patvirtino OPEC kartelio generalinis sekretorius Mohammedas Barkindo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)