Didžiausiam nepriklausomam šilumos gamintojui Vilniaus mieste iki šiol nėra sumokėta už spalį, todėl nerimą kelia ir laukiamas kur kas didesnis atsiskaitymas už lapkritį. „Danpower Baltic“ toliau gamina šilumą pagal gruodžio mėnesio aukcione sutartą kiekį ir kainą, tačiau kol kas nėra gauta jokių patikinimų, kad už šį šildymo sezoną gaminamą šilumą bus apskritai atsiskaityta, rašoma pranešime spaudai.

Bendrovės atstovai penktadienį oficialiai pareikalavo „Vilniaus energijos“ padengti skolą arba bent jau garantuoti, kada finansiniai įsipareigojimai bus vykdomi. Ypatingai neramina faktas, kad prieš akis dar ilgas šildymo sezonas, todėl sprendimo reikia ir greito, ir ne laikino.

„Suvokiame visą situacijos rimtumą ir norime elgtis joje kuo atsakingiau, tačiau mūsų galimybės taip pat nėra begalinės. Tai nėra vien šilumos tiekėjo ir šilumos gamintojo problema, todėl tikimės, kad į jos sprendimą įsitrauks visos, už šilumos tiekimą Vilniaus gyventojams atsakingos, šalys. Esame pasiruošę bendradarbiauti tiek su „Vilniaus energija“, tiek su Vilniaus valdžia“, - sako Markus Süßmann, vienas iš „Danpower Baltic“ motininės bendrovės „Danpower GmBH“ vadovų. Pasak jo, svarbiausia užduotis šiandien – kad konfliktinių situacijų, pastaruoju metu vis įtraukiančių Vilniaus šilumos tiekėją, įkaitais netaptų šilumos vartotojai.

Bendrovės atstovų žiniomis, „Danpower Baltic“ nėra vieninteliai, su kuriais neatsiskaito „Vilniaus energija“. Apie savo finansinių įsipareigojimų nevykdymą bendrovė yra informavusi per energijos išteklių biržą „Baltpool“ po to, kai teismas leido areštuoti jos sąskaitas.

„Danpower Baltic“ Vilniuje valdo tris biokuro katilines ir pagamina apie ketvirtadalį miestui reikalingos šilumos. Kiekvieną mėnesį bendrovės valdomos įmonės kaip nepriklausomi šilumos gamintojai konkuruoja šilumos tiekėjų organizuojamuose supirkimo aukcionuose, ir tiesiogiai prisideda prie aktyvesnės ir skaidresnės konkurencijos kūrimo šilumos gamybos sektoriuje.

Lėšos areštuotos

„Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas DELFI sakė, kad finansinių įsipareigojimų nebevykdo, nes negali disponuoti savo lėšomis.

„Šie sunkumai yra tiesiogiai susiję su tuo, kad buvo nuspręsta areštuoti visas mūsų finansines lėšas. Dabar dedame visas pastangas, kad šią situaciją išspręstume“, – teigė jis.

N. Mikalajūnas tvirtino, kad „Vilniaus energijos“ lėšos areštuotos, nes „buvo imtasi puolimo prieš kompaniją, siekiant ją išstumti iš Vilniaus šilumos ūkio anksčiau laiko“.

DELFI primena, kad lapkričio pabaigoje Vilniaus apygardos administracinis teismas areštavo beveik 20 mln. eurų vertės „Vilniaus energijos“ lėšų. To paprašė Konkurencijos taryba, o pinigai būtų skirti baudai, kurią turėtų sumokėti „Vilniaus energija“, tačiau byla dar nėra baigta.

N. Mikalajūnas sakė, kad įmonė lėšų neturi net atlyginimų sumokėjimui.

„Teismo sprendimą apskundėme ir tikimės, kad šie visiškai neproporcingi veiksmai bus sustabdyti“, – teigė jis ir pridūrė, kad pinigų įmonė turi, tačiau negali jais disponuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)