Vis dėlto analitikai perspėja, kad naftos kainos gali kristi, nes kiti gamintojai pasirengę užpildyti susidariusią spragą.

Trečiadienį OPEC šalys susitarė sumažinti naftos gavybą 1,2 mln. barelių per parą – iki 32,5 mln. barelių per parą. Toks susitarimas buvo pasiektas po to, kai faktinė kartelio lyderė Saudo Arabija sutiko ženkliai sumažinti gavybą ir atsisakė reikalavimo savo pagrindiniam konkurentui Iranui taip pat mažinti gavybą. Tai bus pirmas gavybos sumažinimas nuo 2008 metų. Be to, pirmą kartą per 15 metų grupė suderino savo veiksmus su Rusija, nepriklausančia OPEC organizacijai.

Po pranešimų apie pasiektą susitarimą „Brent“ nafta pabrango daugiau kaip 12 proc., iki 52,31 dolerio už barelį. Ketvirtadienio rytinėje prekyboje „Brent“ rūšies naftos ateities sandorių kaina, lyginant su trečiadienio vakarine prekyba, pakilo 61 JAV centu, iki 52,44 JAV dolerio už barelį.

JAV „West Texas Intermediate“ naftos ateities sandorių kaina ketvirtadienį padidėjo 51 JAV centu, iki 49,94 dolerio už barelį.

Trečiadienio naujienos išprovokavo karštligišką prekybą, vasario ir kovo mėnesio pristatymo „Brent“ ateities sandorių prekyba pasiekė rekordines apimtis.

OPEC šalys išgauna trečdalį pasaulinių naftos apimčių, arba apie 33,6 mln. barelių per parą, o pasiekus susitarimą, gavyba nuo 2017 sausio sumažės 1,2 mln. barelių per parą. Taip gavybos apimtys pasieks 2016 m. sausio mėnesio lygį, kai naftos kainos buvo nukritusios iki dešimties metų minimumo dėl augančio pertekliaus rinkoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)