Vilniaus savivaldybės taryba dėl kreipimosi į teismą spręs trečiadienį.

„Savivaldybės taryboje bus sprendimas, remiantis Konkurencijos tarybos tyrimu ir pritaikyta bauda „Vilniaus energijai“. Savivaldybė teiks civilinį ieškinį „Vilniaus energijai“ dėl permokėtos šilumos kainos kompensavimo. Bus kreipiamasi į teismą, kad būtų suskaičiuota visa žala padaryta“, - BNS sakė V.Benkunskas.

Anot jo, ieškinio suma siekia 46 tūkst., tačiau vėliau ji gali „išaugti kartais“. Į teismą žada kreiptis 20 savivaldybės įstaigų, prie jo kviečiamos prisijungti ir privačios bendrovės.

„Ieškinio suma yra paskaičiuota pagal kiekvienos įstaigos sumokėtą sumą už šildymą nurodytu laikotarpiu, įvertinus, kad dėl susitarimų tarp „Vilniaus energijos“ ir „Bionovus“ galimai buvo permokėta 5 proc. daugiau už šilumą“, - teigė vicemeras.

„Vilniaus energijos“ atstovas Nerijus Mikalajūnas teigė, kad už šilumą savivaldybės įmonės nepermokėjo.

„Labai sunku paskaičiuoti sumą ir kreiptis dėl jos į teismą, nes teks prašyti sumokėti nulį eurų, kadangi nebuvo permokėtas nė vienas euras. Kainų komisija, skaičiuodama šilumos kainą, įtraukia biokuro kainos vidurkį, tad sumokėję daugiau, padengiame skirtumą iš pelno, tad absurdas teigti, kad kažkas permokėjo už šilumą dėl to“, - BNS sakė N.Mikalajūnas.

Konkurencijos taryba pernai gruodį paskelbė, kad „Vilniaus energija“ susitarė su ja susijusia Estijoje registruota biokuro tiekėja „First Opportunity“ (buvusia „Bionovus“) penkerius metus tik iš jos pirkti biokurą. Tokiu būdu, anot tarybos, „Vilniaus energija“ nepasinaudojo galimybe kurą pigiau pirkti iš kitų tiekėjų, ir tai galėjo turėti neigiamą poveikį konkurencijai ir vartotojams.

Už pažeidimą įmonei buvo skirta 19 mln. eurų bauda, kurią teismas šiemet sumažino iki 17 mln. eurų, tačiau šią savaitę areštavo 19 mln. eurų „Vilniaus energijos“ lėšų, kad būtų užtikrintas baudos mokėjimas.

Kainų komisijos vadovė Inga Žilienė anksčiau yra sakiusi, kad „Vilniaus energija“ už biokurą mokėdavo po 250 eurų už toną naftos ekvivalento, kai biržoje jis kainavo 168 eurus.

Rugsėjo pabaigoje, atlikusi „Vilniaus energijos“ reguliuojamos veiklos auditą, Kainų komisija paskelbė, kad bendrovė 2012-2014 metais nepagrįstai gavo 24,3 mln. eurų viršpelnio, kuris turės būti grąžintas šilumos vartotojams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)