Netikėta Donaldo Trumpo pergalė JAV prezidento rinkimuose praėjusią savaitę sustiprino dolerį ir akcijas, bet pakenkė naftos rinkai. Žaliavinės naftos kainos nukrito, silpstant vilčiai, kad didžiausi pasaulio eksportuotojai šį mėnesį susitars dėl produkcijos mažinimo.

Pirmadienį „Brent“ rūšies „LCOc1“ ateities sandoriai smuko 50 centų iki 44,25 JAV dolerių už barelį, o „NYMEX“ tipo naftos „CLc1“ ateities sandoriai atpigo 60 centų iki 42,81 JAV dolerių už barelį.

„Kad kainos kiltų virš 55 JAV dolerių ribos, reikėjo stipraus OPEC narių susitarimo; lygiai taip pat, naftos kainų kritimui žemiau 40 JAV dolerių ribos reikalingas nepavykęs susitarimas; šiuo metu kaina laikosi apie 45 JAV dolerius“, – sakė „Petromatrix“ strategas Olivier Jakobas.

OPEC planuoja apriboti arba nutraukti produkciją, tačiau analitikai abejoja, ar grupei pavyks pasiekti susitarti lapkričio 30 d. susitikime. Penktadienį OPEC pranešė, kad spalį jų produkcija pasiekė rekordinį lygį – 33,64 mln. barelių per parą, ir įspėjo, kad 2017 metais atsargų perteklius pasaulyje bus didesnis nei ketvirtadienį prognozavo Tarptautinė energetikos agentūra.

Vis dėlto Saudo Arabijos energetikos ministras Khalidas al-Falihas sakė manąs, kad OPEC narėms būtina apsispręsti dėl rugsėjį Alžyre priimto susitarimo riboti produkciją įgyvendinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)