Vadinasi, į jos siūlymus teks atsižvelgti ir koalicijos partneriams socialdemokratams, ir opozicijai. Šiomis dienomis, kol Seimas dar nepradėjo dirbti, kalbama apie Energetikos ministerijos panaikinimą. Premjeras Algirdas Butkevičius tikina, kad socdemai ir pasiūlė ją naikinti, nes visi strateginiai objektai esą baigti. Klausimas – kas bus su memorandumu, kurį 2014 metais paties A. Butkevičiaus vyriausybės įgaliotas tuometis energetikos ministras pasirašė su „Hitachi“?

Tačiau naujieji valdantieji, atrodo, rado bendrą kalbą dėl šalies energetikos.

„Mes kaip tik ir pasiūlėme, socialdemokratai, kad Energetikos ministerijai yra sumažėję funkcijų, dėl to, kad pagrindiniai strateginiai objektai yra įgyvendinti“, – sakė premjeras A. Butkevičius.

„Energetikos ministerija buvo įsteigta dėl vieno labai svarbaus projekto – Visagino atominės elektrinės. Šitas projektas nebus įgyvendintas – tas visiems jau yra aišku“, – tikino LVŽS pirmininkas R. Karbauskis.

Energetikos ministerija įsteigta 2009 m., kai po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo Lietuvos energetinis saugumo lygis buvo kritiškas, neturėjome jokių alternatyvų „Gazprom“. Valstybė siekė iš verslo susigrąžinti energetikos ūkį į savo rankas – buvo naikinamas LEO projektas, konservatoriaus Andriaus Kubiliaus vyriausybė nusprendė vykdyti savo pirmtakų socialdemokratų patvirtintą energetikos strategiją, kurioje numatyta, kad Lietuva turi likti branduoline valstybe.

Vėliau atsirado Visagino atominės elektrinės projektas, dėl kurio A. Butkevičiaus vyriausybė ketverius metus tūpčiojo, tačiau niekaip negalėjo pareikšti aiškios pozicijos. Galima nuspėti, kokį įspūdį strateginiam investuotojui „Hitachi“ galėjo palikti toks Lietuvos vyriausybės elgesys.

Savo eilės dar laukia elektros sistemos sinchronizavimas su Europos tinklais.

Baltijos valstybių energetikos ministrai yra pasirašę Energetikos saugumo deklaraciją, kurioje įtvirtintas bendras trijų valstybių pasiryžimas sinchronizuoti elektros sistemas su Europos kontinentiniais tinklais. Tačiau dėl sinchroninio darbo ir dažnio reguliavimo perjungimo į Europos tinklą reikia pastatyti antrą jungtį su Lenkija. Su šia šalimi reikėtų sujungti ir dujų tinklą. Taip taptume visiškai integruoti į bendrą Europos energetiką. Taip pat Energetikos ministerija atsakinga už derybas su Europos Komisija dėl Ignalinos atominės uždarymo darbų finansavimo po 2020 metų.

Dabar rinkimus laimėję valstiečiai žalieji tikina, kad Energetikos ministeriją išlaikyti nėra prasmės.

„Tam nereikia ministerijos, tam užtenka departamento ar pavaduotojo lygyje žmogaus, kuris tuos klausimus kuruotų“, – tikino R. Karbauskis.

Buvęs energetikos viceministras Romas Švedas sako, kad Lietuvai dar reikia milžiniškų pastangų ir kompetencijos siekiant užsibrėžtų tikslų, todėl reikia ne naikinti, o stiprinti derybinius Energetikos ministerijos pajėgumus. Derantis dėl vieno didžiausių iššūkių – sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, Rusija neabejotinai išnaudos geopolitine ir technine prasme Kaliningrado srities kortą.

„Energetikos ministerijos panaikinimas šiame etape būtų per ankstyvas, nes Lietuvos energetinė nepriklausomybė vis dar labai trapi. Pasak VSD, Lietuvos energetinis saugumas yra prioritetinė Rusijos federacijos interesų sritis čia, Lietuvoje, ir Energetikos ministerijos uždarymas būtų tarsi politinės vėliavos nuleidimas, kad energetika Lietuvoje nebėra prioritetas, ir tai labai pamalonintų Rusijos Federaciją“, – aiškino nepriklausomas energetikos ekspertas R. Švedas.

Kol kas kalbama, kad Energetikos ministerijos funkcijos bus išdalytos Susisiekimo ir Ūkio ministerijoms.

„Jeigu valstiečiai žalieji deklaruoja, kad sinchronizacija vienas iš strateginių tikslų, tai klausimas, kas tą tikslą įgyvendinti turėtų. Jeigu šitą projektą perduos Susisiekimo ministerijai, tai tada Susisiekimo ministeriją reikia kelti ne į Kauną, o į Briuselį – toks krūvis ir tiek apimties. Dėl Ūkio ministerijos irgi klausimas. Mes dar nematėme, neteko patirti nominuoto ministro kompetencijos. Ne tik Briuselyje, bet ir apskritai nacionalinio lygio reikaluose“, – sakė nepriklausomas apžvalgininkas Rytas Staselis.

Naujieji valdantieji susitarė, kad Susisiekimo ministeriją kontroliuos valstiečiai žalieji, kol kas nėra žinoma kandidato į susisiekimo ministrus pavardė.

Socialdemokratai jau nominavo savo kandidatą į ūkio ministrus. Juo siūlomas Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius. Skelbiama, kad Jonavos meras socialdemokratas M. Sinkevičius yra studijavęs ekonomiką ir teisę Vilniaus bei M. Romerio universitetuose, o ISM Vadybos ir ekonomikos universitete apsigynė daktaro disertaciją tema „Alkoholio vartojimas prieštaringų visuomeninių ir asmeninių veiksnių kontekste“. Kalbama, kad didesnė Energetikos ministerijos funkcijų dalis pereis būtent po Ūkio ministerijos sparnu steigiamam departamentui. Tad ūkio ministro kompetencija čia bus labai svarbi.