Kiek konkrečiai sumažės kaina, paaiškės, kai „Vilniaus energija“ pagal naujas formules galutinai apskaičiuos tarifus, tačiau tikėtina, kad ji turėtų sumažėti apie 20 proc., nes Kainų komisija kiek anksčiau nustatė 23 proc. mažesnę projekcinę kainą - 4,23 cento su PVM už kilovatvalandę.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Arvydas Darulis posėdyje teigė, kad nauja kaina galios iki kovo 31 dienos, o šilumos ūkį perėmus savivaldybės valdomiems Vilniaus šilumos tinklams, bazinė kaina bus skaičiuojama iš naujo.

Jis teigė, kad per šį laikotarpį bus susigrąžinta apie 6 mln. eurų, o likusią sumą - apie 18 mln. eurų - iš „Veolia“ reikės išsireikalauti vėliau.

„Dėl likusios permokos dalies (apie 18 mln. eurų) atgavimo situacija šiandien nėra dar visiškai aiški, tačiau savivaldybė, Kainų komisijai priėmus sprendimus, kartu su Vilniaus šilumos tinklais dės pastangas, kad „Vilniaus energija“ sugrąžintų viską, ką neteisėtai iš vartotojų surinko“, – pranešime sakė vicemeras Valdas Benkunskas.

Tarybos narys Žilvinas Šilgalis kėlė Kainų komisijos atsakomybės klausimą ir siūlė savivaldybei kreiptis į teismą ir būtent iš komisijos pareikalauti pinigų, kuriuos vartotojai permokėjo „Vilniaus energijai“, nes neteisingos kainos buvo apskaičiuotos dėl jos klaidų.

V. Benkunskas atkreipė dėmesį, kad klaidų darė ir ankstesnė savivaldybė, tvirtindama „Vilniaus energijos“ investicijų projektus.

A. Darulis posėdyje teigė, jog Kainų komisija savivaldybės tarybos patvirtintas kainos dedamąsias gali patvirtinti šį penktadienį.

„Vilniaus energija“ kainas apskaičiuoti ir paskelbti turi iki lapkričio 25 dienos. Bendrovės atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS sakė, kad įmonė kainas apskaičiuos, kaip reikalauja taisyklės.

Savivaldybė skaičiuoja, kad standartinis 60 kvadratinių metrų butas per šildymo sezoną dėl mažesnės kainos sutaupys apie 80-90 eurų.

Siekiant grąžinti vartotojams 24,3 mln. eurų permokėtų lėšų, Kainų komisija spalio viduryje sumažino „Vilniaus energijos“ projekcinę šilumos energijos kainą 23,2 proc. iki 3,88 cento už kilovatvalandę.

Komisijos pirmininkė Inga Žilienė tuomet teigė, kad per keturis mėnesius iki balandžio, kai baigiasi šilumos ūkio nuomos sutartis su „Vilniaus energija“, preliminariais skaičiavimais, vilniečiams turėtų grįžti apie 6 mln. eurų.

Tačiau kokia šilumos kaina bus po balandžio, kol kas neaišku, nes šilumos ūkį perėmę Vilniaus šilumos tinklai pirmiausiai turėtų prisiteisti likusią sumą iš „Vilniaus energijos“.

2017 metų balandį baigiasi Vilniaus šilumos tinklų ir „Vilniaus energijos“ šilumos ūkio nuomos sutartis - įmonė pasitrauks iš šilumos tiekimo rinkos Vilniuje.

Kainų komisija rugsėjį paskelbė, jog „Vilniaus energija“ 2012-2014 metais nepagrįstai gavo 24,3 mln. eurų viršpelnio.

„Vilniaus energija“ aprūpina šiluma apie 80 proc. Vilniaus pastatų, kuriuose gyvena apie 90 proc. miesto gyventojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)