Pareigūnai teigė, kad nuotėkis nepadarė žalos nei elektrinės darbuotojams, nei aplinkai.

Elektrinės vadovai sakė, kad radioaktyviojo jodo 131 ir 132 izotopai išsiliejo į reaktoriaus salę po to, kai tvarkant kurą įvyko techninis gedimas. Anot jų, elektrinės darbuotojai nedelsiant buvo evakuoti ir nei vienas jų negavo radioaktyviųjų medžiagų dozės, kuri būtų galėjusi padaryti žalos.

Pranešama, kad padėtis valdoma ir kad apie incidentą buvo informuota vietos valdžia.

Lietuvai pavojaus nekelia

Radiacinės saugos centras informuoja, kad spalio 25 d. gavo Norvegijos radiacinės saugos institucijos pranešimą, kad užfiksuotas radioaktyviojo jodo nuotėkis.

Šio įvykio priežastis – techniniai nesklandumai, kilę testuojant mokslinio reaktoriaus kurą. Informuojama, kad į reaktoriaus patalpą pateko I-131 ir I-132 radionuklidų. Norvegijos radiacinės saugos institucija šį įvykį priskyrė pirmai iš septynių Tarptautinės branduolinių ir radiologinių įvykių skalės (angl. INES) lygių. Įvykio metu darbuotojai nenukentėjo, neigiamo poveikio aplinkai nenustatyta, radionuklidų nuotėkis sustabdytas, šiuo metu bandoma išsiaiškinti įvykio priežastis.

Švedijos radiacinės saugos institucija oficialiai patvirtino, kad dozės galios padidėjimo nenustatyta, todėl pavojaus gyventojų sveikatai ir aplinkai nėra.

Gavęs informaciją apie įvykį Norvegijoje, Radiacinės saugos centras naudojo radiologinių avarijų valdymo įrankį – HYSPLIT (angl. Hybrid Single Particle Lagrangian Integrated Trajectory Model) modelį, kuris skirtas oro masių pernašos trajektorijos, sudėtingesniems pernašos, sklaidos, cheminių virsmų ar nusėdimo prognozei atlikti. Pagal atliktą oro srautų prognozę, oro srautai įvykio metu ir po jo slinko šiaurės kryptimi.

Radionuklidų pernašos bei sklaidos prognozė buvo atliekama įvykus Fukušimos atominės elektrinės (toliau – AE) avarijai bei kilus gaisrams Černobylio zonos miškuose, kurie Černobylio AE avarijos metu buvo užteršti radioaktyviosiomis medžiagomis.

Radiacinio fono pakitimų Lietuvoje nepastebėta. Duomenų kitimą Radiacinio monitoringo ir ankstyvojo perspėjimo sistemoje gali stebėti bet kuris gyventojas Radiacinės saugos centro interneto svetainėje (aktyvi nuoroda „Radiacinis fonas Lietuvoje“). Apie bet kokius radiacinio fono pakitimus Lietuvoje gyventojai bus informuojami papildomai.