Pirmojo Baltijos jūros SGD terminalo statytoja ir operatorė AB „Klaipėdos nafta“ plečia SGD infrastruktūrą Klaipėdos uoste – stato SGD paskirstymo stotį, kuri veiklą pradės jau kitais metais. Šios infrastruktūros atsiradimo, jos naudojimo ir plėtros dėka Klaipėdos uostas turi ambiciją tapti regioniniu SGD paskirstymo ne tik dujotekiais ir laivais-dujovežiais, bet ir autodujovežiais centru, praneša bendrovė.

Sėkmingai įgyvendindama SGD paskirstymo stoties projektą, bendrovė ruošiasi naujos infrastruktūros eksploatacijai ir naujų paslaugų teikimui jau 2017 m., todėl pradedami skirstyti SGD paskirstymo stoties pajėgumai.

„Klaipėdos nafta“ plėtojami SGD projektai atneša inovacijų į regioną, o plečiama infrastruktūra sukuria naujų galimybių vis didėjančiam SGD rinkos dalyvių ratui. Nuo Klaipėdos SGD terminalo eksploatacijos pradžios 2014 m. potencialūs SGD naudotojai kreipiasi į AB „Klaipėdos nafta“ dėl galimybių perkrauti SGD į autodujovežius ir bunkeruoti (pripildyti kuru) laivus.

Ruošiantis SGD paskirstymo stoties, kuri įgalins SGD autodujovežių krovą ir SGD bunkeriavimą Klaipėdos uoste, eksploatacijos pradžiai ir planuojant jos veiklą 2017 m. svarbu kuo anksčiau pradėti pajėgumų skirstymą ir krovos grafikų sudarymą. Tokia praktika vadovavomės prieš pradėdami eksploatuoti SGD terminalą, ji neabejotinai įgalino mus optimaliai planuoti komercinės veiklos pradžią, tad šią praktiką taikome ir plėsdami SGD infrastruktūrą, kadangi SGD rinka yra auganti ir dinamiška“, - komentuoja Mantas Bartuška, AB „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius.

SGD paskirstymo stotį sudarys 5 talpos po 1.000 m3, paliekant galimybę išplėsti stotį iki 10-ies tokio paties tūrio talpų. Numatyti metiniai krovos pajėgumai – 250.000 m3. Stotyje bus įrengtos dvi autodujovežių pripildymo aikštelės ir krantinė laivų bunkeravimui.

Paskirstymo stoties teritorijoje jau baigti grunto valymo darbai ir ruošiamasi statybos darbams. Pagamintos ir testuotos 2 kriogeninės SGD talpyklos. 2017 m. rugpjūčio mėnesį komerciškai bus pradėtos eksploatuoti 2 talpos iš 5. 2018 m. sausio mėnesį stotis pradės veikti visu pajėgumu. Artimiausiu metu bendrovė planuoja skelbti apie testinio SGD krovinio, skirto SGD paskirstymo stoties bandymams, pirkimo procedūrą.

Europos Sąjunga projektui yra skyrusi 9.1 mln. EUR paramos iš Connecting Europe Facility Motorways of the Sea programos.

Valstybei priklauso 72,32 proc. AB „Klaipėdos nafta“ akcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)