Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas stebėjo, kaip jų šalių energetikos ministrai pasirašė tarpvyriausybinį susitarimą dėl dujotiekio „Turkish Stream“ projekto, numatantį, kad rusiškos dujos bus tiekiamos į Turkiją, o iš ten toliau pasiektų Europos Sąjungą.

Sutartis dėl projekto, kuris anksčiau buvo sustabdytas, padidėjus įtampai tarp šių dviejų valstybių, buvo pasirašyta per Pasaulio energetikos kongresą.

Be to, V. Putinas paskelbė, kad Rusija sutiko tiekti Turkijai gamtines dujas mažesne kaina bei atnaujinti vaisių, daržovių ir kitų žemės ūkio prekių importą iš šios šalies.

Maskva ir Ankara ruošiasi glaudinti santykius gynybos srityje bei ieškoti galimybių bendradarbiavimui dėl kosmoso technologijų. Rusija stato pirmąją Turkijos branduolinę elektrinę, o R.T.Erdoganas pareiškė, kad abi šalys sutarė paspartinti šį projektą.

„Esu įsitikinęs, kad mūsų santykių normalizavimo procesas greitai įsibėgės, – sakė R.T.Erdoganas žurnalistams per bendrą spaudos konferenciją. – Mūsų santykiai (pagerės) daugelyje sričių: gynybos pramonės, politikos, ekonomikos, prekybos, turizmo ir kultūros.“

„Artimiausiomis dienomis atsiimsime už prarastą laiką“, – sakė R.T.Erdoganas.

Pirmą kartą „Turkish Stream“ projektą, kuriame numatoma, kad dujotiekis į Turkiją bus nutiestas per Juodąją jūrą, V. Putinas pasiūlė 2014 metais, kai pasipriešinus ES šalims žlugo planai nutiesti „South Stream“ dujotiekį į Bulgariją.

Šis R. T. Erdogano ir V.Putino susitikimas buvo jau trečias nuo birželio, kai Turkijos prezidentas atsiprašė Rusijos, kad jo šalies pajėgos numušė vieną rusų karo lėktuvą šalia sienos su Sirija. Pastarasis incidentas smarkiai pakenkė dvišaliams santykiams. Dėl jo Rusija dislokavo savo oro pajėgų bazėje Sirijoje tolimojo nuotolio raketas ir paskelbė Ankarai ekonomines sankcijas.

Rusija ir Turkija vis dar nesutaria dėl konflikto Sirijoje. Maskva yra pagrindinė Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo rėmėja, o Ankara jo pašalinimą iš valdžios laiko vienu iš svarbiausių savo strateginių tikslų.

V.Putinas pareiškė, kad Turkija ir Rusija yra susitarusios dėl poreikio pristatyti pagalbą į Alepą Sirijoje, tačiau šalys nesutaria dėl pristatymo maršrutų „saugumo“.

„Ir Rusija, ir Turkija pritaria, kad reikia užbaigti kraujo liejimą Sirijoje, – sakė V.Putinas. – Sutariame ir dėl to, kad reikia stengtis į Alepą pristatyti humanitarinę pagalbą.“

„Vienintelė problema yra humanitarinės pagalbos pristatymo saugumas“, – pridūrė Rusijos prezidentas.

Jis nurodė, kad Rusija pasidalino su JAV savo rekomendacijomis, kad Sirijos ir opozicinės pajėgos atsitrauktų nuo Kastelo kelio – pagrindinio maršruto, kuriuo į Alepą gali būti pristatoma humanitarinė pagalba. „Tačiau amerikiečiai to daryti arba nenori, arba nesugeba“, – pridūrė V.Putinas.

R. T. Erdoganas sakė, kad su Rusijos lyderiu jie aptarė Turkijos remiamų Sirijos opozicinių pajėgų pastangas atsikovoti iš IS teritorijas šalia Turkijos sienos bei nurodė, kad jie įvertino bendradarbiavimo galimybes su Rusija.

Anksčiau per savo kalbą kongrese V.Putinas išreiškė R.T.Erdoganui palaikymą dėl nepavykusio liepos 15-osios perversmo Turkijoje ir pareiškė, kad džiaugiasi, jog šalis „išlaikė kontrolę.“

„Džiaugiamės, kad Turkija atsigauna ir linkime jai sėkmės“, – sakė V.Putinas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)