„Išaugusi SGD pasiūla pasaulyje turi reikšmingos įtakos kainoms - jos tampa patrauklios ir konkurencingos, lyginant su kitomis alternatyvomis. Bendradarbiaudami su LITGAS, kuri turi bendrąsias prekybos sutartis su kompanijomis, tiekiančiomis daugiau nei pusę viso pasaulio SGD, galime naudotis trumpalaikių sandorių rinkos siūlomomis galimybėmis, - teigė „Lietuvos dujų tiekimo" generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas. - Apklausę keliolika tiekėjų pasirinkome geriausią pasiūlymą. Šis SGD įsigijimas leidžia bendrovei ir toliau užtikrinti diversifikuotą ir patikimą tiekimą. Tuo pačiu, ši sutartis su nauju Lietuvoje pasaulinės SGD rinkos dalyviu reiškia, kad į mūsų šalį atkeliaus dujos ir iš kitų SGD šaltinių - galime sulaukti krovinių iš įvairių gavybos vietų, galbūt ir iš JAV".

Iš „Koch Supply & Trading" įsigytos SGD sudarys daugiau kaip trečdalį prognozuojamo „Lietuvos dujų tiekimo" klientų dujų poreikio 2017 metais - apie 2 TWh gamtinių dujų. Dėl likusio gamtinių dujų kiekio įsigijimo bendrovė tęsia derybas su dujų tiekėjais.

„Antrus metus iš eilės Lietuvos gyventojus bei verslą pasieks dujos, importuotos per SGD terminalą. Alternatyvūs importo šaltiniai leidžia lanksčiau reaguoti į situaciją rinkose, derinti įvairius dujų tiekimo variantus, kainodarą bei sandorių trukmę.

Be to, naujo tiekėjo atėjimas į Lietuvos rinką rodo, kad konkurencija tarp SGD tiekėjų auga ir tai paranku mums. Visa tai padeda pasiūlyti palankiausias sąlygas Lietuvos vartotojams, verslui", - sakė „Lietuvos energijos" valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius dr. Dalius Misiūnas.

„Lietuvos dujų tiekimo" sandorio naudą patirs ir reguliuojami energijos gamintojai, perkantys minimaliai terminalo veiklai būtiną dujų kiekį iš LITGAS, bei jų klientai - gyventojai.

Didesnis SGD terminalo apkrovimas šiltuoju metų laiku padės suderinti tiekimo reguliuojamiems energijos gamintojams grafiką pagal jų poreikius, sumažinti technologines bei paskirtojo tiekimo veiklos sąnaudas apie 0,7 mln. eurų.

Pagal šių metų pradžioje sudarytą sutartį su „Statoil", „Lietuvos dujų tiekimui" iki metų pabaigos bus patiekta apie 3,2 TWh gamtinių dujų.

„Koch Supply & Trading" kompanijos yra Europos, Šiaurės Amerikos bei pasaulinės SGD rinkų žaidėjos, veikiančios Londone, Hiustone ir Singapūre.

„Koch Supply & Trading" įmonės yra „Koch Industries" padaliniai. „Koch Industries" yra viena iš didžiausių privačiai valdomų kompanijų JAV, kurios metinės pajamos, remiantis „Forbes", siekia iki 100 mlrd. JAV dolerių. Korporacijai priklauso grupė kompanijų, veikiančių žaliavų prekybos, energetikos, perdirbimo, cheminių medžiagų, biodegalų, trąšų, polimerų ir pluošto, stiklo, taršos kontrolės technologijų, elektroninių komponentų ir kitose srityse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)