Kauno Taikos prospekte esanti 20 MW šilumos ir 5 MW elektros galios kogeneracinė jėgainė, kainavusi beveik 20 mln. eurų, buvo pastatyta pagal visus įsipareigojimus, kuriuos „Danpower Baltic“ prisiėmė prieš trejus metus laimėjusi Kainų komisijos organizuotą aukcioną.

„Suplanuotu laiku ir pagal numatytą biudžetą pastatyta kogeneracinė elektrinė šiandien yra visiškai veikianti ir artėjančio šildymo sezono metu prisidės prie aktyvesnės konkurencijos Kauno šilumos ūkyje“, – sako „Danpower Baltic“ generalinis direktorius Artūras Kliukevičius. Pasak jo, pirmoji mieste biokuru kūrenama kogeneracinė elektrinė, aprūpinta moderniausiomis technologijomis, leis Kaunui prisijungti prie žaliausių Europos miestų šeimos.

Bendrovės atstovai pažymi, kad jėgainė pastatyta pagal valstybės 12 metų suteiktą skatinamąjį tarifą, tačiau dabar, kai projektas yra užbaigtas, vyriausybė savo įsipareigojimų atsisako.

„Kogeneracinės elektrinės projektas gavo skatinamąjį tarifą elektros gamybai laimėjus vyriausybės organizuotą aukcioną. Be jo šis projektas nebūtų ekonomiškai įmanomas. Deja, šiuo metu turime situaciją, kai vyriausybė atsisako gerbti savo duotus įsipareigojimus ir mokėti už elektros energiją pažadėtu tarifu. Nepaisant to, mes esame užtikrinti, kad sugebėsime šį klausimą išspręsti“, – sako A. Kliukevičius, čia pat pabrėžiantis, kad bendrovė siekia ilgalaikių tikslų, o Kauno kogeneracinė elektrinė – tik vienas iš bendrovės investicinių projektų.

Be pirmojo investicinio projekto Kaune, „Danpower Baltic“ Lietuvoje valdo tris biokuro katilines Vilniuje, dvi Kaune ir vieną Joniškyje, bei pagamina apie ketvirtadalį šilumos Vilniui ir Kaunui. Kiekvieną mėnesį bendrovės valdomos įmonės kaip nepriklausomi šilumos gamintojai konkuruoja šilumos tiekėjų organizuojamuose supirkimo aukcionuose, ir tiesiogiai prisideda prie aktyvesnės ir skaidresnės konkurencijos kūrimo šilumos gamybos sektoriuje.

Bendrovę „Danpower Baltic“ lygiomis dalimis valdo „Danpower“ GmbH ir atsinaujinančios energetikos bendrovė „GECO Investicijos“. 84,9 proc. „Danpower“ GmbH akcijų priklauso Hanoverio savivaldybės komunalinių paslaugų įmonei „Stadtwerke Hannover AG“, dirbančiai su prekės ženklu „Enercity“. „Stadtwerke Hannover AG“ yra viena didžiausių Vokietijoje savivaldybės komunalinių paslaugų bendrovių, veikianti Hanoveryje, joje dirba 2500 darbuotojų, jos pardavimai siekia 2,3 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją