„Prieš 2015-2016 metų šildymo sezoną net 35 proc. daugiabučių prižiūrėtojų vėlavo parengti sistemas žiemai, pateikti aktus, liudijančius apie atliktus darbus. Šiemet tikslaus skaičiaus vėluojančiųjų dar neturime, tačiau daugiabučių administratorių, dar nespėjusių paruošti sistemų šildymo sezonui, netrūksta. Raginame neatidėlioti šio svarbaus darbo“, – sakė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Lietuvoje yra apie 700 tūkst. butų, aprūpinamų centralizuotai tiekiama šiluma. Apie 121 tūkst. butų yra labai prastos būklės namuose. Dar apie 420 tūkst. butų yra senuose, sovietinės statybos, neapšiltintuose daugiabučiuose. Apie 46 tūkst. butų yra iš dalies modernizuotuose namuose ir apie 113 tūkst. yra visiškai atnaujintuose ir naujos statybos daugiabučiuose namuose.

Teisės aktai reglamentuoja, kad pastato šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojai prieš šildymo sezoną privalo paruošti sistemas ir ne vėliau nei iki rugsėjo 15 d. kartu su pastato savininkų bendrija arba pastato bendrojo naudojimo objektų administratoriumi pasirašyti pastato šilumos įrenginių parengties naujam šildymo sezonui aktą. Akto kopiją valdytojas ne vėliau nei per 5 darbo dienas privalo pateikti šilumos tiekėjui.

Laiku privalo būti užbaigti statybiniai darbai ir šiuo metu renovuojamuose daugiabučiuose. „Prieš metus ne visi statybininkai iki šildymo sezono pradžios spėjo pabaigti renovacijos darbus, todėl dalis gyventojų liko be šildymo net iki gruodžio mėnesio“, – sakė V. Stasiūnas.

Šilumos ūkio įstatymu reglamentuota, kad prižiūrėtojai pagal faktinį šilumos energijos suvartojimą pastate skaičiuoja santykinius sunaudojimo rodiklius šilumos šildymui, cirkuliacijai ir karštam vandeniui ruošti, analizuoja gautus duomenis, rengia pasiūlymus dėl šilumos energijos taupymo priemonių įgyvendinimo.

„Galima tik pasidžiaugti, kad namus administruojančios įmonės ir bendrijos yra įpareigotos rūpintis šilumos taupymu. Deja, šiandien Europos Sąjungos šalių šilumos suvartojimo daugiabučiuose namuose vidurkį Lietuvoje vis dar viršijame net du kartus. Tai tiesiogiai augina gyventojų sąskaitas už šildymą“, – teigė V. Stasiūnas.

Šilumos tiekimo įmonės atsakingos už nenutrūkstamą šilumos tiekimą vartotojams iki pastatų įvadų. V. Stasiūno teigimu, šilumos tiekimo įmonės visoje Lietuvoje artėjančiai žiemai jau pasiruošė: šilumos trasose atlikti hidrauliniai bandymai, remonto darbai, intensyviai veiklai parengtos katilinės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)