Europarlamentarų įsitikinimu, dėl energijos mokesčių, savavališko kainų reguliavimo, administracinės naštos, subsidijų, tarpvalstybinio bendradarbiavimo stokos, elektros tinklų jungčių trūkumo ir netobulo paklausos valdymo užkertamas kelias gerai veikiančiai elektros energijos vidaus rinkai.

Jie palaiko siūlymą kurti naują elektros energijos rinkos modelį, kuris labiau remtųsi rinkos dėsniais, o kartu skatintų energijos kaupimo bei reagavimo į paklausą technologijų naudojimą, lanksčią gamybą, platesnį tinklų sujungimą ir tolesnę rinkos integraciją. Europarlamentarai ragina skubiai panaikinti ES energetines salas ir stiprinti bendradarbiavimą regioniniu lygiu, pateikdami sėkmingą elektros biržos „Nord Pool“ pavyzdį.

Rezoliucijoje skeptiškai vertinami atskirose ES šalyse naudojami rinkos dėsniais nepagrįsti elektros pajėgumų mechanizmai, nes dėl jų iškraipoma rinka, o kartu didėja elektros energijos kaina vartotojams. Geresnė atskirų valstybių energijos gamybos integracija į ES energetikos sistemą leistų sumažinti šių mechanizmų poreikį ir elektros kainą, įsitikinę EP nariai.

Jie atkreipia dėmesį į tai, kad elektros energijos kaupimo technologijos ateityje bus itin svarbios, todėl ragina greta elektros gamybos, tinklo eksploatavimo ir vartojimo nustatyti naują elektros energijos kaupimo sistemų kategoriją ES teisės aktuose.

Rezoliucijai dėl naujo energijos rinkos modelio kūrimo pritarė 454 europarlamentarai, nepritarė 188, o susilaikė 61.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)