Šeštadienį projektas pristatytas Seimui, dėl šio įstatymo projekto paprašyta Vyriausybės išvados. Toliau projektas bus svarstomas Seimo komitetuose.

Elektros energetikos sistemos bei elektros energijos rinkos apsaugos įstatymo projektu siūloma uždrausti Lietuvoje parduoti Astravo AE pagamintą elektrą ir neleisti elektrinei naudotis Lietuvos energetikos sistema. Projekto autoriai sako, kad techniškai elektros eksportą būtų galima užkirsti, Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje pastačius galią ribojančius fazės keitiklius.

Daugiau kaip 50 tūkst. piliečių, remiančių projektą, parašų surinko parlamentinei opozicijai priklausančių konservatorių iniciatyvinė grupė.

Parašų rinkimo iniciatyvinės grupės vadovas konservatorius Žygimantas Pavilionis Seime teigė, kad priėmus siūlomą įstatymo projektą būtų paspartinta Lietuvos elektros sistemų sinchronizacija su Vakarais.

„Pasiųstume aiškų signalą Kremliui, nes tai (Astravo AE - BNS) yra jo statomas ir prižiūrimas projektas. (...) Taip pat pasiųstume signalą į Varšuvos pusę. Jei Seimas balsuos už šitą įstatymą, jūs paspartintumėte mūsų sinchronizaciją su Vakarais ir sustabdytumėte Kremliaus planą šią sinchronizaciją įšaldyti“, - pristatydamas įstatymo projektą kalbėjo Ž.Pavilionis.

Birželį Vyriausybė pritarė elektros, pagamintos Astravo AE ir kitose trečiose šalyse, embargo planui, pagal kurį 2018 metais, kai planuojama pastatyti pirmąjį Astravo AE bloką, jos gaminamos elektros importas į Lietuvą, o kartu ir į kitas ES šalis, bus ribojamas bus per elektros biržos „Nord Pool“ Lietuvos zoną.

Lietuva yra aštriausia Baltarusijos, statančios atominę jėgainę apie 50 kilometrų nuo Vilniaus, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo vos 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Astravo atominės jėgainės statybose nuolat įvyksta didesnių ar mažesnių incidentų. Liepą atliekant bandymus, krito reaktoriaus korpusas, o rugpjūčio pabaigoje jėgainės statybvietėje žuvo žmogus.

Lietuva siūlo Baltarusijai suformuoti tarptautinių ekspertų komandą, kuri ištirtų jos statybos saugumą ir pateiktų rekomendacijas. Baltarusija taip pat paraginta pasikviesti nepriklausomus tarptautinius ekspertus, tačiau šalis atsisako ekspertų ir neteikia išsamesnių atsakymų apie jėgainę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)