„Tai, kad pradėta išduoti leidimus, yra gera žinia bendrovei „Gazprom“. Šis Turkijos žingsnis rodo, kad Turkijos vyriausybė suinteresuota projekto „Turkish Stream“ vykdymu, be to, žymi perėjimą prie praktinio jo realizavimo“, – sako bendrovės valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris.

Naujo Juodosios jūros dugnu einančio dujotiekio statybos bendrovė „Gazprom“ ėmėsi kaip alternatyvos nerealizuotam projektui „South Stream“, parengtam siekiant atsisakyti dujų tranzito per Ukrainą.

Su Turkijos energetikos ir gamtinių išteklių ministru Beratu Albayraku dar praeitą savaitę buvo susitarta dėl greitesnio visų būtinųjų parengiamųjų darbų užbaigimo. Anksčiau A. Mileris yra minėjęs, kad „Gazprom“ svarsto galimybę pastatyti Turkijoje gamtinių dujų jėgainių, kuriose būtų galima naudoti būsimu dujotiekiu „Turkish Stream“ tiekiamas dujas.

A. Mileris priminė, kad svarstant klausimą dėl būsimų jėgainių statybos buvo susitarta dėl skubaus leidimų vykdyti geologinius tyrimus Turkijos teritorijoje išdavimo bendrovei „Gazprom“.

Būtina nepamiršti, kad rugpjūčio 9 d. po asmeninio susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pranešė, kad jo šalis pasirengusi bendradarbiauti su Rusija vykdant dujotiekio „Turkish Stream“ tiesimo ir atominės elektrinės „Akkuyu“ statybos projektus.

Rugpjūčio 11 d. R. T. Erdoganas pranešė apie Ankaros sutikimą perpus pasidalyti sausuma einančios dujotiekio atkarpos tiesimo išlaidas.

Vykdant projektą „Turkish Stream“ Juodosios jūros dugnu iš Rusijos į Turkiją bus nutiestas dujotiekis. 660 kilometrų dujotiekio atkarpa bus tiesiama anksčiau numatyta „South Stream“ trajektorija („South Stream“ tiesimas buvo atšauktas 2014 m. gruodžio mėn.), o 250 kilometrų atkarpa bus nutiesta europinės Turkijos dalies kryptimi.

Pirmuoju dujotiekio kanalu tiekiamas dujas planuojama naudoti vien Turkijos rinkoje.

„Turkish Stream“ – tai Rusijos parengtas projektas, todėl Rusijoje jau įdiegta visa dujų tiekimo infrastruktūra, įsigytos statybos darbams jūroje reikalingos konstrukcijos ir sudarytos jūra einančio ruožo statybos sutartys.

Visgi statant dujotiekį ne kartą teko susidurti su problemomis. Vis dar neaišku, kokią darbų dalį jau pavyko atlikti, o sprendžiant iš pernai metų pabaigoje banko „Sberbank“ pateiktos ataskaitos, „Turkish Stream“ projektas bendrovei „Gazprom“ jau atsiėjo maždaug 10,5–12,5 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)