Komisija, įvertinusi situaciją ir tai, kad vartotojai turi apmokėti sąskaitas iki mėnesio pabaigos, laikosi pozicijos, kad įmonių „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ sąskaitose nurodytos nepriemokos už normatyvus viršijusį šilumos kiekį karšto vandens temperatūrai palaikyti (cirkuliacijai) 2010 metų gegužės–2015 metų gegužės mėnesiais laikotarpiu yra neteisėtos, rašoma VKEKK pranešime spaudai.

„Todėl vartotojai nėra skolingi „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ ir neturi mokėti. Jeigu vartotojai jau yra susimokėję, šia suma jiems turės būti sumažintos ateinančių laikotarpių sąskaitos.

Komisija traktuoja, kad nepriemokos susidarė dėl šilumos tiekėjų kaltės, todėl pagal Šilumos pirkimo–pardavimo sutarčių su buitiniais šilumos vartotojais standartinių sąlygų aprašą, nepriemoka vartotojams gali būti skaičiuojama tik už ne ilgesnį nei pastarųjų dviejų mėnesių laikotarpį, neskaičiuojant delspinigių“, – rašoma VKEKK pranešime spaudai.

VKEKK vyriausiasis patarėjas Virgilijus Poderys priminė, kad prieš porą savaičių daugelio miestų gyventojai, šilumos pirkėjai gavo eilines sąskaitas, kuriose buvo ir papildoma eilutė – taip vadinama nepriemoka už taip vadinamą gyvatuką. Ta nepriemoka neva susidarė per 2010–2015 metus.

„Komisijos žinia vartotojams yra tai, kad tą taip vadinamą priemoką nereikia mokėti, o aiškinimas yra toks, kad pagal teisės aktus „už nepriemoką mokama tik tokiu atveju, kai ji užstatoma už pastaruosius du mėnesius“, o šiuo atveju kalbama apie 2010–2015 metus“, – DELFI sakė jis.

Tarsis su teisininkais

„Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas DELFI sakė, kad tarsis su teisininkais, kaip įgyvendinti teismo sprendimą.

„Po šio VKEKK sprendimo pradėjome konsultacijas su teisininkais, kurių tikslas yra išsiaiškinti, kaip šiomis sąlygomis mes galime įgyvendinti teismo sprendimą, kuris nurodo tas sąskaitas nusiųsti vartotojams“, – komentavo jis.

DELFI primena, kad rugpjūčio pradžioje „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ kartu su liepos mėnesio sąskaitomis gyventojams pateikė ir sąskaitų dalį už šilumą, kuri daugiabučiuose buvo suvartota nuo 2010-ųjų gegužės iki 2015 metų gegužės mėnesio, tačiau iki šiol nepriskirta apmokėti.

Įmonės nurodė, kad priimti tokį sprendimą jas įpareigojo Lietuvos teismų sprendimai ir valstybės institucijų išaiškinimai.

Kaip skelbta anksčiau, šilumos kiekiai paskirstyti daliai Vilniaus, Marijampolės, Vilkaviškio, Alytaus, Telšių, Biržų, Kelmės ir Druskininkų gyventojų. Palangiškiai tokių sąskaitų sulaukė anksčiau – kartu su balandžio mėnesio sąskaitomis.

Sostinėje sąskaitų už viršnorminę šilumą iš viso pateikta už beveik 505 tūkst. eurų, sąskaitų sulaukė apie trečdalis „Vilniaus energijos“ klientų.

Vidutinė gyventojų mokėtina suma Vilniuje sudarė apie 7,5 euro. „Litesko“ pateikė sąskaitų už viršnorminę šilumą už 416 tūkst. eurų, sąskaitų sulaukė apie 50 proc. įmonės klientų. Vidutinis sąskaitų dydis Alytuje sudaro 7,32 euro, Biržuose – 15,49 euro, Druskininkuose – 30,26 euro, Kelmėje – 13,66 euro. Marijampolėje vidutinė sąskaitų vertė yra 16,74 euro, Telšiuose – 6,1 euro, Vilkaviškyje – 13,18 euro.

Anksčiau išplatintame pranešime bendrovės teigė, kad „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ negalėjo iš karto paskirstyti šių gyventojų suvartotos šilumos kiekių, nes Lietuvos teisės aktai nenumatė aiškaus būdo, kaip tai turėjo būti padaryta.

Esant neaiškumui, „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ sąskaitas už viršnorminę šilumą teikė gyventojų pasirinktoms įmonėms, kurios prižiūri namo šildymo ir karšto vandens sistemas. Apie tai buvo informuotos VKEKK ir Valstybinė energetikos inspekcija.

Tačiau Lietuvos teismai, kurių sprendimus Lietuvos aukščiausiasis teismas 2015 metų vasario 27 dienos nutartimi peržiūrėti atsisakė, įpareigojo bendroves sąskaitas už viršnorminę šilumą teikti gyventojams.

Šilumos tiekėjų veiklą reguliuojančios institucijos yra išaiškinusios, kad turi būti paskirstytas ir apmokėtas visas patiektas, taip pat ir VKEKK nustatytus normatyvus viršijantis, šilumos kiekis tuose daugiabučiuose namuose, kuriuose karšto vandens apskaita yra sutvarkyta arba kurių gyventojai priėmė sprendimus karštu vandeniu apsirūpinti be karšto vandens tiekėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)