Tai šalies vadovė sakė prieš antradienį Lietuvos mokslų akademijoje vyksiančią konferenciją apie Astravo AE keliamas geopolitinės ir branduolinės saugos Europai pasėkmes.

„Ši konferencija yra svarbi, nes ji vyksta ypatingą dieną, tai mūsų Baltijos kelio dieną, Molotovo - Ribentropo pakto metinių dieną, kad nepasikartotų padalinimas į grėsmingus regionus, į nesaugius regionus būtent mūsų teritorijų. Tai Astravas yra vienas iš instrumentų, kuris gali būti panaudotas nekonvenciniu būdu prieš Baltijos šalis“, - interviu LRT radijui teigė D.Grybauskaitė.

Daugiau detalių, kaip Astravo AE gali būti panaudota nekonvenciniu būdu, ji nepateikė. Prezidentės atstovai BNS šių pastabų taip pat nedetalizavo.

D.Grybauskaitė tvirtino Astravo AE klausimą kelsianti ir per antradienį vyksiantį Baltijos šalių lyderių susitikimą Rygoje su JAV viceprezidentu Joe Bidenu.

„Mūsų pagrindinis tikslas yra, kad tarptautinė bendruomenė žinotų, girdėtų, kas vyksta, būtų informuota apie paskutines įvairias avarijas ir incidentus, nes paslapčia vykdomas projektas kelia pavojų ne tik mums, bet ir visam regionui“, - sakė prezidentė.

Ji teigė, kad Lietuvos politinės partijos turėtų ieškoti bendro sutarimo, kaip stabdyti netoli Lietuvos sienos statomos atominės elektrinės statybas.

Liepą atliekant bandymus krito Astravo atominės jėgainės reaktoriaus korpusas, ir tai buvo didžiausias iš iki šiol įvykusių jos statybos incidentų. Baltarusija Rusijos rangovės „Rosatom“ paprašė pakeisti korpusą ir pastaroji pažadėjo tai padaryti.

Astravo AE statoma 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)