Pranešama apie du žuvusius bendrovės „Gardino azotas“ darbininkus, dar keli gydomi ligoninės reanimacijoje dėl apsinuodijimo amoniako garais.

Apie tai susirūpinusi rašo Lenkijos žiniasklaida, keldama klausimą, kodėl oficialusis Minskas slepia informaciją apie incidentą.

Lenkijos Podlasko vaivadijos, esančios arčiausiai Lietuvos valstybės sienos, valdžia išplatino pranešimą apie sprogimą Gardine, kreipdamasi į Baltarusijos atstovus dėl informacijos apie atmosferos užterštumą pateikimo.

Lenkai baiminasi, esą sprogimo metu galėjo įvykti amoniako nuotėkis, kas keltų pavojų greta esančioms vietovėms bei gyventojų sveikatai Lietuvoje ir Lenkijoje.

Baltarusijos oficialioji žiniasklaida pirmadienį buvo priversta pripažinti apie įvykusį incidentą, kai apie 13 valandą vykdant suvirinimo darbus įvyko sprogimas ir dėl amonio garų nuotėkio vietoje žuvo du įmonės darbininkai. Dar keli gydomi reanimacijoje.

Tačiau tiek „Gardino azoto“, tiek oficialiojo Minsko atstovai neigia, esą incidentas turėjo ekologinių ar aplinkosauginių pasekmių.

Teigiama, kad vietos ugniagesių pastangomis lokalizuoti nelaimės vietą pavyko per valandą ir esą į aplinką amoniakas neišsiliejo.

Sprogimo priežastimi baltarusiai nurodo gedimą suvirinimo įrengimuose.

Druskininkų zoną kuruojančio Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Stasys Vanagas trečiadienio pavakarę kalbėdamas su DELFI teigė, kad jokios oficialios informacijos nei apie nelaimę Gardino azoto gamykloje Lietuvos aplinkosaugininkai neturi.

„Pagal tarptautinę teisę, kaimyninė valstybė privalo informuoti mus apie tokius incidentus, pateikti laboratorinius matavimus tiek grunto, tiek vandens, tiek oro užterštumo koncentracijos lygį“, - sakė aplinkosaugininkas.

S. Vanagas skubiai išsiuntė aplinkos apsaugos inspektorius tikrinti Nemuno vandens ties Druskininkais – ar nestebima gaištančių žuvų.

„Kol kas tokių požymių nestebime, bet situacija, be abejo, kelia nerimą. Itin nerimą kelia tai, kad kaip kaimynai nebuvome informuoti net apie patį faktą, jog toks incidentas įvyko“, - sakė vyriausiasis Alytaus regiono aplinkosaugininkas.

DELFI primena, kad Lietuvos Valstybės saugumo departamentas tiria, ar šiuo metu Baltarusijoje statomoje Astravo atominėje elektrinėje neįvyko dar viena avarija. Baltarusija neigia, kad toks incidentas buvo, tačiau trečiadienį Lietuva įteikė notą kaimyninei šaliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)